Αποκαλυπτική έρευνα: Ανοίγει ο φάκελος για τα 35 εκατ. ευρώ της ΣΕΒΑΘ: Δάνεια της ΑΤΕ με τηλεφωνική παρέμβαση Δούκα !

3 Φεβρουαρίου 201409:49

Αρκετοί  νόμιζαν ότι η έρευνα για τον τρόπο που δόθηκαν αλλά και τον τρόπο που δαπανήθηκαν τα δάνεια, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2004-2009 στη ΣΕΒΑΘ, ενώ αυτή κατέρρεε και ήταν σχεδόν γνωστό ότι πρόκειται να κλείσει,  θα βυθιστεί στο σκοτάδι. Πράγματι η μέχρι τώρα ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, από την Εισαγγελία της Ξάνθης και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές , δεν απέδωσε στοιχεία αφού, ως γνωστόν, οι σκληροί δίσκοι και τα στοιχεία του λογιστηρίου, κατά ένα μαγικό τρόπο εξαφανίστηκαν (κατά μία εκδοχή καταστράφηκαν σε πλημμύρα !) ενώ τα στόματα όσων είχαν εμπλοκή στην πολυσυζητημένη υπόθεση, παρέμεναν κλειστά.

Όμως δεν καταστράφηκαν όλα τα στοιχεία και η έρευνα μόλις τώρα αρχίζει να φέρνει στην επιφάνεια όσα έχουν συμβεί στην πολύκροτη υπόθεση  της συνεταιριστικής επιχείρησης, που δανειοδοτήθηκε με υπέρογκα ποσά από την Αγροτική Τράπεζα  με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ ήταν γνωστό σε όλους πως κατέρρεε οικονομικά και δεν παρείχε καμία διασφάλιση στην τράπεζα. Η χορήγηση των δανείων κόντρα σε κάθε τραπεζική δεοντολογία και Κανόνα, θυμίζει αρκετά τις υποθέσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Δάνεια με τηλεφωνική παρέμβαση Υφυπουργού !

Όμως υπάρχει ένα εντυπωσιακό στοιχείο που διαφοροποιεί. Το γεγονός ότι όπως αποκαλύπτεται σε ένα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., παρότι οι εισηγητές διαπίστωναν την τραγική θέση της εταιρίας και την ανυπαρξία οποιασδήποτε εγγύησης, με τηλεφωνική παρέμβαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, εγκρίνεται στις 2-3-2005η χορήγηση ενός εκ των 18 δανείων, συνολικού ύψους 34.936.738 ευρώ που δόθηκαν στη ΣΕΒΑΘ! Το περιστατικό, που περιγράφεται με ακρίβεια στα πρακτικά του Δ.Σ. της Τράπεζας είναι πράγματι αποκαλυπτικό.

Μπορεί βεβαίως, ποινική ευθύνη να μην υπάρχει για τον πρώην Υπουργό, καθώς τυχόν αδίκημα έχει παραγραφεί με βάση τον πασίγνωστο νόμο περί ευθύνης υπουργών, υπάρχει όμως για τα μη πολιτική στελέχη, όπως υπάρχει και αστική ευθύνη έναντι του κράτους. Αυτό επισημάνθηκε από το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, στη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής “Στο Κόκκινο” μαζί με το Διευθυντή του XanthiPress.gr Γιάννη Σιδηρόπουλο, όπου αποκαλύφθηκαν οι επίμαχες παράμετροι της υπόθεσης

Κ. Βαξεβάνης: Ο Στουρνάρας να αξιώσει την επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο !

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης, ξεκινά μια ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών από χρήστες, αναγνώστες και ακροατές του Κουτιού της Πανδώρας, του Hot-Doc και του “Στο Κόκκινο” προκειμένου να υποβληθεί προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το αίτημα να αξιώσει από τα Πολιτικά Δικαστήρια την επιστροφή των χρημάτων που διοχετεύτηκαν στην εταιρία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνεχίζεται η έρευνα από το ΧanthiPress.gr

Η έρευνα αποκαλύπτει αρκετές περίεργες συμπτώσεις για όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της δανειοδότησης της ΣΕΒΑΘ και για πρώτη φορά πρόκειται να αποκαλυφθούν δημοσίως πορίσματα και λεπτομέρειες που έχουν τεράστια πολιτική σημασία αλλά ενδεχομένως, να ενέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελεία Πλημμελιοδικών Ξάνθης από το 2012 λόγω έλλειψης στοιχείων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr