Αποκάλυψη: 3 φορές πάνω από τα όρια η συγκέντρωση υδραργύρου μετά το χημικό ατύχημα ! Παρέμβαση Ραψομανίκη

24 Φεβρουαρίου 201408:12

Πλημμελείς αποδεικνύονται οι ενέργειες που ακολούθησαν το σοβαρό χημικό ατύχημα με τη διαρροή υδραργύρου που σημειώθηκαν σε εργαστήριο του ΔΠΘ, στο κτίριο της οδού Μπρωκούμη 30, στην Ξάνθη.  Το ζήτημα έχει προκαλέσει την παρέμβαση  του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Σπύρου Ραψομανίκη !

H ομάδα του γνωστού καθηγητή πραγματοποίησε μετρήσεις τόσο στο χώρο όπου έχει σημειωθεί το ατύχημα όσο και στο χώρο του κτιρίου των Πολιτικών Μηχανικών, όπου μεταφέρθηκε το επίμαχο μηχάνημα που ευθύνεται για τη διαρροή. Όπως δήλωσε στο XanthiPress.gr τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό έδειξαν συγκέντρωση υδραργύρου που υπερβαίνει κατά 3 ή 4 φορές τα επιτρεπόμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας !

Ρυπάνθηκαν τα παπούτσια του Καθηγητή, μετά τις μετρήσεις !

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι πάτησε στην  αποκλεισμένη περιοχή (υποτίθεται καθαρισμένη) για να πραγματοποιήσει τις μετρήσεις, επιστρέφοντας στο Εργαστήριο διαπίστωσε ότι τα παπούτσια  του είχαν ρυπανθεί από τον υδράργυρο, καθώς τα μηχανήματα μετρούσαν υψηλή συγκέντρωση !

rypansi mex Όπως τονίζει « υπήρξε πλημμελής καθαρισμός, υπάρχουν πολύ σοβαρές ποσότητες υδραργύρου εδώ και 20 μέρες σε ένα σημείο από όπου διέρχεται καθημερινά κόσμος και έχει επιρυπανθεί όλη η περιοχή.  Απαιτείται αυστηρός αποκλεισμός του σημείου στο κτίριο της Μπρωκούμη καθώς και στο κτίριο των Πολ. Μηχανικών στα Κιμμέρια,  άμεση και πλήρης απομάκρυνση των υπολειμμάτων»! Ο Σ. Ραψομανίκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος ενώ ήδη υπήρξε επικοινωνία με την Πρυτανεία προκειμένου η εταιρία που είχε κληθεί με έξοδα και μέριμνα του Πανεπιστημίου να επανέλθει και να επαναλάβει, όπως πρέπει, την απομάκρυνση του υδραργύρου !

Αναστάτωση για πολλούς λόγους

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί, για πολλούς λόγους, στην επιστημονική κοινότητα και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι μεγάλη καθώς αποδεικνύεται ότι το αρμόδιο συνεργείο που κλήθηκε για να απομακρύνει τον υδράργυρο, δεν έχει αφαιρέσει επαρκώς όλες τις ποσότητες ενώ οι μετρήσεις που είχε πραγματοποιήσει δεν είχαν γίνει με κάποιο αξιόπιστο όργανο αλλά με ένα φορητό μηχάνημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα που διαθέτει το Εργαστήριο του Καθηγητή Σ. Ραψομανίκη είναι το πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κοντινότερα αντίστοιχα μηχανήματα για τη μέτρηση υδραργύρου βρίσκονται στην Ιταλία, την Τσεχία, το Ισραήλ !

Δεν σχολίασε το «φάουλ» του Πανεπιστημίου: «Με ενδιαφέρει η υγεία των πολιτών»

rapsomanikis_synentefxi_Ο Καθηγητής του Δημοκριτείου απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι σε πρώτο χρόνο το Δημοκρίτειο δεν απευθύνθηκε στο Τμήμα των Μηχανικών Περιβάλλοντος και στο Εργαστήριο που έχει την τύχη να διαθέτει, το πλέον πεπειραμένο και εξοπλισμένο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά σύμπτωση στην Ξάνθη, όπου σημειώθηκε το σοβαρό ατύχημα:  «Με ενδιαφέρει η υγεία των πολιτών και οι σοβαρές επιπτώσεις αυτή τη στιγμή και εκεί επικεντρώνονται όλες οι ενέργειές μου» ανέφερε ο Καθηγητής μιλώντας στο XanthiPress.gr

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι εκτός από την Πρυτανεία, που θα συντονίσει την επιχείρηση αφού η ευθύνη της ρύπανσης βαρύνει το Πανεπιστήμιο, ενημέρωσε και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να έχει γνώση για το σοβαρό ζήτημαrypansi mex 2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr