28-10_2

Ο απόηχος των επεισοδίων στην Ξάνθη. Τι λένε οι συνδικαλιστές

30 Οκτωβρίου 201119:18

28-10_2Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συζητήθηκαν αρκετά στην Ξάνθη καθώς ήταν πρωτόγνωρα για την περιοχή, όπου συνήθως επικρατεί ηρεμία, σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Σε παρεξήγηση αποδίδουν οι συνδικαλιστές τις δύο συμπλοκές που υπήρξαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της παρέλασης και όχι σε πρόθεση της μίας ή της άλλης πλευράς. Ειδικότερα τη στιγμή της έναρξης της παρέλασης αναφέρουν ότι επιχείρησαν να βρεθούν στην πρώτη σειρά, όπως και είχαν συνεννοηθεί με τις δυνάμεις της αστυνομίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι η μπάντα του Στρατού τους είχε αποκλείσει, παίρνοντας τη συνήθη θέση της.

Για το δεύτερο επεισόδιο, στο οποίο ενεπλάκησαν και μαθητές τη στιγμή που επιχειρούσαν να αποχωρήσουν, αναφέρουν ότι ξεκίνησε όταν οι άνδρες των ΜΑΤ προσπάθησαν να συγκρατήσουν κάποιους μαθητές μέσα στην παρέλαση. Ουδείς γνωρίζει γιατί έγινε αυτό (κάποιες φήμες έκαναν λόγο για αντίδραση της συνοδού) αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει άλλοι μαθητές από το ίδιο και άλλα σχολεία χωρίς να παρεμποδιστούν από τους αστυνομικούς.

Ε. Σκούπρας: Πρωτοβουλία των μαθητών η αποχώρηση

Γενικότερα πάντως, όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Ευθύμης Σκούπρας,  οι μαθητές έδρασαν αυτοβούλως και αυτό αποδείχτηκε και από την αμηχανία των συνοδών τους καθηγητών της στιγμή των αποχωρήσεων. «Τα παιδιά καταλαβαίνουν, έχουν σπίτια και γονείς που έχουν υποστεί μειώσεις στα εισοδήματα ή μπορεί να έχουν χάσει του δουλειά τους» σημειώνει ο συνδικαλιστής των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιχειρώντας να εξηγήσει τα γεγονότα.

Επισημαίνει πάντως ότι πρόθεση όλων των συνδικαλιστών, με βάση την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης που οδήγησε τους διαδηλωτές στην παρέλαση, ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία και τίποτε άλλο. Τέλος, επισημαίνει ότι η στάση της Αστυνομίας αποτιμάται θετικά και συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Χ. Ευστρατίου: Αν δεν αλλάξει τακτική, ο κόσμος θα βγαίνει στο δρόμο

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Ευστρατίου, Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, που επαναλαμβάνει ότι πρόθεση των συγκεντρωμένων ήταν μόνο μια ειρηνική διαμαρτυρία, η ΑΔΕΔΥ υλοποίησε τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης μετά την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και απευθύνθηκε στα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής της και, κυρίως, στο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΑ και τον Πρόεδρο Δημήτρη Γαλανόπουλο, που συμμετείχαν μαζικά.

Σημειώνει ότι τα προβλήματα για τους εργαζόμενους διογκώνονται διαρκώς. «Δεν αντέχει άλλο ο εργαζόμενος, Αν δεν αλλάξει τακτική η κυβέρνηση, ο κόσμος θα αρχίσει να βγαίνει μαζικά στους δρόμους» επισημαίνει ο Μπάμπης Ευστρατίου και εκτιμά από την πλευρά του ως θετική και μετριοπαθή τη στάση της Αστυνομίας που προσπάθησε απλώς να συγκρατήσει τους διαδηλωτές και όχι να συγκρουστεί μαζί τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr