Αποχωρεί η Total από την κυπριακή ΑΟΖ. Ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών

21 Ιανουαρίου 201518:17

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε ότι η γαλλική εταιρεία Τotal εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, διότι από τις σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 10 και 11 δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

«Η εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση», δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός, σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Είπε, επίσης, ότι είναι από τότε που η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά, ενώ, όπως τόνισε, δεν βοηθά και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Σημείωσε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της εταιρείας φαίνεται, είπε, να είναι καθαρά οικονομική, καθώς με την αποχώρηση της θα καταβάλει μεν αποζημιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα αποφύγει το ρίσκο μίας πολυδάπανης γεώτρησης.

Πάντως, πρόκειται για μία εξέλιξη, που οδηγεί σε νέες ανατροπές σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα απογοητευτικά αποτελέσματα των ερευνών της εταιρείας ΕΝΙ στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.
Αντιδράσεις από τα κόμματα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως είναι λυπηρό που η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε, σε αυτά τα ζητήματα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων αποτελεί υπόθεση εργασίας μέχρι την απόλυτη επιβεβαίωση και πρόσθεσε πως δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν άλλα εννέα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι οι ποσότητες στο κοίτασμα «Αφροδίτη» καλύπτουν τις ανάγκες της Κύπρου για τις υπόλοιπες τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Τέλος, ανέφερε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου δεν πρέπει να σταματήσουν και ευχήθηκε η δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ να έχει αποτέλεσμα.

Η αποχώρηση της TOTAL δεν πρέπει να επηρεάσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος επισήμανε ότι οι εξελίξεις που δημιουργούνται πρέπει να αποτιμηθούν σχολαστικά, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να γίνουν οι επιβαλλόμενες ενέργειες για να μη δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας, που ενδέχεται να επηρεάσει τις εργασίες που γίνονται ή θα γίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δυσάρεστη εξέλιξη» χαρακτήρισε την αποχώρηση της ΤΟΤΑL το ΔΗΚΟ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε ότι η απόφαση της εταιρίας «δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την παράνομη και απειλητική παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ». Επίσης, υποστήριξε ότι η απόφαση του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, να συζητήσει το θέμα του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, εκτός του ότι υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργεί την εντύπωση στις ξένες εταιρίες ότι ο φυσικός πλούτος της Δημοκρατίας έχει τεθεί, πλέον, υπό την ομηρία της Τουρκίας.

Το 2015, η TOTAL θα μειώσει κατά 30% τα έξοδά της στον τομέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πατρίκ Πουγιανέ, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προϋπολογισμός του τομέα ερευνητικών δραστηριοτήτων είναι ο πιο εύκολος προκειμένου οι μεγάλες εταιρείες να κάνουν εξοικονόμηση. Συνολικά, το 2015 θα γίνουν περικοπές της τάξης του 10% σε ολόκληρο τον Όμιλο. Στη συνέντευξη δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, αλλά ο κ. Πουγιανέ σημείωσε ότι η εταιρεία θα πουλήσει κάποια έργα στον τομέα ερευνών και ανάπτυξης, που είναι λιγότερο επικερδή και άλλα θα τα καθυστερήσει.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ, στο Νταβός, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με κύριο στόχο να αντικρούσει την τουρκική προπαγάνδα, αλλά και να αποτρέψει ενδεχόμενο αρνητικό ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, εάν τελικά παραστεί στο φόρουμ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και αξιωματούχους άλλων κρατών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή : news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr