Από το Στεφανοβίκειο στην Αλεξανδρούπολη – Οι στενές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στην πράξη

20 Φεβρουαρίου 202010:17

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, παρακολούθησαν την άκρως εντυπωσιακή άσκηση της 1ης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού καθώς και της 3rd Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ, στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου.

“Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ότι οι συνεκπαιδεύσεις των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, βοηθάνε στην επίτευξη των στόχων της άμυνας και της ασφάλειας, όπως αυτοί τέθηκαν στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας ΗΠΑ.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση, παρουσιάζει την αμερικανική αφοσίωση στην συμμαχία με την Ελλάδα και είναι μια απτή απόδειξη ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια, την ευημερία και την δημοκρατία της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Από ελληνικής πλευράς στην άσκηση συμμετείχαν ελικόπτερα Αpache, Huey, Chinnook καθώς και τμήμα πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας, ενώ οι ΗΠΑ, πήραν μέρος με ελικόπτερα Apache αλλά και  μεταγωγικά black hawk, δηλαδή αυτά που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο του Βόλου στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ Ελλάδας.

«Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ένα μήνυμα αποτροπής και ετοιμότητας. Μέσα από τη συνεργασία και τις συνεκπαιδεύσεις η χώρα μας αποδεικνύει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή», δήλωσε  ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Προετοιμασίες στην Αλεξανδρούπολη για τη διέλευση αρμάτων & στρατιωτικού εξοπλισμού για την “Defender Europe 21”

Την ίδια ώρα, στον Έβρο και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκε την Τετάρτη ο ο Διοικητής Σχηματισμού 21TSC Maj. General Christofer Mohan, υπεύθυνος για την Ανάπτυξη Αμερικανικών Στρατευμάτων στη Βαλκανική, προκειμένου να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής,  τεχνικά ζητήματα καθώς λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεταφορά αρμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την πρωτεύουσα του Έβρου στις χώρες διεξαγωγής της στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ “Defender Europe 21”.

Οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι, βρέθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τον Διοικητή της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Έβρου, Άγγελο Χουδελούδη, τον Λιμενάρχη αλλά και τους Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΛΑ, για να εξετάσουν σπιθαμή προς σπιθαμή το σημείο στο οποίο θα ελλιμενιστεί το πλοίο των ΗΠΑ, το οποίο θα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, άρματα και ελικόπτερα προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως στην άσκηση αυτή συμμετέχουν 37.000 στρατιώτες από 18 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν στην συμμαχία, 20.000 οχήματα και κοντέινερ με στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικά, η οποία θα διεξαχθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στα Βαλκάνια.

Ήταν Μαίος του 2019, όταν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, μιλούσε από την Αλεξανδρούπολη για τη σημασία του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και οικονομίας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη των μετακινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω των λιμανιών και της προώθησής τους στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Λίγο μετά έγινε και η πρώτη “πρόβα”, με την άφιξη στο λιμάνι της ακριτικής πόλης του πλοίου M/V Green Ridge, το οποίο μετέφερε περισσότερα από 800 οχήματα και εξοπλισμό για τις Νατοϊκές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» που έλαβαν χώρα σε Ρουμανία και Βαλτικές χώρες.

Μήνυμα Πάιατ  στην Τουρκία

«Είμαστε κατά των προκλητικών ενεργειών. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλει να κάνει η Τουρκία». Αυτή ήταν η απάντηση του Αμερικανού Διπλωμάτη από το Λιτόχωρο αμέσως μετά το πέρας της άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών ελικοπτέρων, σε ερώτηση αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες νότια της Κρήτης εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr