Από τις 11 το πρωί της Κυριακής ανοικτά τα καταστήματα λόγω Θείας Λειτουργίας

16 Ιουλίου 201323:12

Να καταρρίψει του «οκτώ μύθους» – όπως τους αποκάλεσε – αναφορικά με την λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές που προκαλεί ενστάσεις σε βουλευτές όλων των πτερύγων επιχείρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Κανόνες ρύθμισης της Αγοράς» ξεκαθάρισε ότι θα προβλέπεται ρητώς «πως τα καταστήματα θα ανοίγουν τις Κυριακές από τις 11 το πρωί και μετά» ενώ παρέθεσε τις θετικές συνέπειες που θα έχουν λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μεγάλα καταστήματα θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν έως 7 Κυριακές το χρόνο ενώ για τα μικρότερα καταστήματα έως 52 αλλά ο ακριβής αριθμός θα καθορίζεται από τις περιφέρειες και τους Δήμους.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χατζηδάκης είπε:

-1ος μύθος: Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει. Ζητήσαμε και ήλθε σχετικό e-mail από τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελέτης.

-2ος μύθος: Οι φορείς είναι εναντίον της ρύθμισης. Ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΛΠΕ και ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ. Πράγματι είναι αντίθετες η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, προκύπτει ωστόσο το ερώτημα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία υπάγονται οι ταβέρνες ή τα ζαχαροπλαστεία, δεν θέλει να κλείσουν την Κυριακή και αυτές οι επιχειρήσεις.

-3ος μύθος: Οι πολίτες είναι εναντίον. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου.

-4ος μύθος: Το σημερινό σύστημα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. Οτιδήποτε βλέπουμε το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές το έχει επιβάλει η πραγματικότητα και όχι ο νόμος.

-5ος μύθος: Οι εργαζόμενοι θα υποστούν ζημιά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με υπερωριακό καθεστώς και άλλες μέρες της εβδομάδος, όπως και κάθε Σάββατο απόγευμα. Ενδεχομένως να μην είναι επαρκές το πλαίσιο των ελέγχων, αλλά αυτό είναι λόγος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του συστήματος ελέγχου, όχι να κάνουμε την ελληνική οικονομία ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στην οικονομία της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

-6ος μύθος: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ακυρώσει τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα καταστήματα. Το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να έχει ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.

-7ος μύθος: Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία. Ρητώς θα προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά. Επιπλέον, τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, ταξί,περίπτερα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιομηχανίες συνεχούς ροής κλπ.) Και τέλος, η ρύθμιση είναι προαιρετική.

-8ος μύθος: Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος. Στην Ελλάδα θα έχουμε εφέτος 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, κ.α. Εν τέλει αν δεν υπάρχει τζίρος τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν ανοίξουν, θα κλείσουν σε μια-δύο Κυριακές, γιατί δεν θα έχουν πελάτες. Αν όμως, από την άλλη πλευρά υπάρχει τζίρος, τότε θα ήταν κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να μπορεί να κινηθεί η αγορά περισσότερο, να στείλουμε το μήνυμα στους τουρίστες «ελάτε, είμαστε εφτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτοί, στις τουριστικές περιοχές» και εμείς να μην το κάνουμε».

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr