Από κλητήρας ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ευρώπη

25 Σεπτεμβρίου 201312:30

Το ισπανικό θαύμα του «Mr Zara» συνεχίζεται με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 57% σε ένα χρόνο.

Ο Αμάνσιο Ορτέγκα, ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη περιουσία στην Ευρώπη, δε φαίνεται να σταματά πουθενά. Στα 77 του πλέον βλέπει την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 57% από τον Μάρτιο του 2012 και να αγγίζει πλέον τα 61,1 δισ. ευρώ, ενώ το όνομα του φιγουράρει πρώτο σε πολλές λίστες, όπως η γνωστή και ως «ακριβή» λίστα που δημοσιεύει το ελβετικό περιοδικό «Bilan».

Γιος εργάτη του σιδηροδρόμου στην Ισπανία, ξεκίνησε να δουλεύει ως κλητήρας σε κατάστημα ρούχων και στην πορεία με την τότε σύζυγό του, Ροσαλία Μέρα, η οποία “έφυγε” από την ζωή τον περασμένο Αύγουστο, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν και να ράβουν ρόμπες και εσώρουχα στο σαλόνι τους σπιτιού τους. Το 1975, άνοιξαν το πρώτο μαγαζί Zara στην Λα Κορούνια -λέγεται μάλιστα ότι η πρώτη τους επιλογή για την επωνυμία ήταν το Zorba, αλλά το λογότυπο ήταν ήδη καταχωρημένο στο ισπανικό εμπορικό μητρώο και η συνέχεια είναι γνωστή, με την εταιρεία να ανοίγει το ένα μετά το άλλο μαγαζιά εκτός ισπανικών συνόρων.

Πέρα βέβαια από τον όμιλο στον οποίο ανήκει η εταιρία Zara (Inditex)- του οποίου κατέχει το 60%- ο Ορτέγκα είναι ιδιοκτήτης κτιρίων σε όλο τον κόσμο. Ο Mr Zara κατάφερε να εξασφαλίσει επίσης τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2013 (19,5 δισ. δολάρια) από κάθε άλλο στην Ευρώπη.

Η Inditex έχει καταφέρει να ξεπεράσει αντιπάλους όπως η H&M σε Ebitda, γιατί αναπροσαρμόζει τις διαφορετικές μάρκες του και λανσάρει καινούργιες, ενώ τα καταστήματα Zara θεωρούνται φθηνά και μοντέρνα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε 0,7% αύξηση στα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2013, ήτοι 951 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 934 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 7,7 δισ. ευρώ.

Πηγή : fortunegreece.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr