Από 20 ως 50€ θα πληρώνει όποιος αναβάλει τη δίκη του

25 Ιανουαρίου 201710:39

Από 20 – 50 ευρώ θα πληρώνουν πλέον όσοι ζητούν αναβολή στην εκδίκαση των υποθέσεών τους με βάση τις διατάξεις του ν.4446/16 που τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα.

Με αυτόν η Δικαιοσύνη γίνεται ακριβότερη για τους πολίτες με προφανή στόχο να επιταχυνθεί. Με τις διατάξεις επίσης αυξάνεται το μεγαρόσημο, αλλά  αναπροσαρμόζονται  όλα τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη. Κατά κανόνα τα παράβολα αυξάνονται μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις μειώνονται. Παράλληλα, εντάσσονται προοδευτικά τα   τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τη νέα ρύθμιση υπάρχουν και… εκπτώσεις αφού π.χ  μειώνονται τα χρήματα για την υποβολή μήνυσης από τα 100 στα 50-70 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πλέον για να προσφύγει κάποιος στα διοικητικά δικαστήρια κατά, παραδείγματος χάριν, του καταλογισμού φόρου δεν θα καταβάλλει το 50% της οφειλής , όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά το 20%.

Όμως δικηγόροι και διάδικοι διαμαρτύρονται γιατί αυξάνονται τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα. Ενδεικτικά σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα αναμορφώνονται πλέον ως εξής:

Τύπος παραβόλου – Ποσό (ευρώ)
Έγκληση/Μήνυση  – 50/70
Προσφυγή κατά κλήσης με κλητήριο θέσπισμα – 250
Προσφυγή κατά διάταξης του Εισαγγελέα  – 250
Δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής  – 40
Αναψηλάφηση – (495 400/500 ΚΠολΔ)
Αίτηση αναίρεσης – (495 250/300/400/450 ΚΠολΔ)
Άσκηση έφεσης – (495 75/100/150 ΚΠολΔ)
Αίτηση εξαίρεσης δικαστικού λειτουργού/υπαλλήλου  – 100
Διαγωνισμός υποψηφίων δικηγόρων   – 65
Εξέταστρα διαγωνισμού συμβολαιογράφων   – 60
Αναστολή εκτέλεσης, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων – διόρθωσης – ερμηνείας (ΣτΕ) -50
Αίτηση ακύρωσης/υπαλ. προσφυγή/τριτανακοπή (ΣτΕ)  – 150
Αίτηση αναίρεσης σε διαφορές κοινωνικής ασφάλισης /άλλων – 150/350
Μεγαρόσημο   – 18

Αναβολόσημο

Για πρώτη φορά προβλέπεται ως προϋπόθεση για χορήγηση αναβολής στην πολιτική και διοικητική δικαιοσύνη παράβολο υπέρ ΤΑΧΔΙΚ από 20 έως 50 ευρώ.

Ειδικότερα:
Ενώπιον του Ειρηνοδικείου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου – 20 €
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου – 30 €
Ενώπιον του Εφετείου – 40 €
Ενώπιον του Αρείου Πάγου – 50 €.
Ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου – 30 €
Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου – 40 €
Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου – 50 €    
Ενώπιον του ΣτΕ – 50 €

Χάος

Οι δικηγόροι εξ αρχής είχαν ταχθεί κατά του αναβολόσημου  ενώ τώρα  ζητούν λοιπόν να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου μέχρι να λυθούν τα τεχνικά και πρακτικά προβλήματα. Σύμφωνα με όσα λέει επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος  στον υπουργό Δικαιοσύνης, το μέτρο μένει ανεφάρμοστο για πρακτικούς λόγους αφού η ελληνική πολιτεία κατάφερε να μην:

– Έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων, με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια είτε όποιος δε διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.

– Έχει προβλεφθεί (ούτε ηλεκτρονικά) η δυνατότητα έκδοσης από κοινού παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής.

Υπ. Δικαιοσύνης: Καμία αναστολή

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε πάντως ότι “δεν θα υπάρξει καμία αναστολή εφαρμογής του μέτρου” αλλά “παρατηρεί την πορεία εφαρμογής των νέων διαδικασιών και παραμένει σε ετοιμότητα συνεργασίας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα εμφανιστούν”.

Όπως αναφέρει εντάσσονται προοδευτικά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων:
https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm

Επίσης το ηλεκτρονικό παράβολο θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης

Ενδεικτικά αναφέρεται:

-Καταργείται το δικαστικό ένσημο για τις αναγνωριστικές αγωγές
-Το δικαστικό ένσημο για τις καταψηφιστικές αγωγές μειώνεται κατά 50% στις περιπτώσεις των εργατικών διαφορών.

-Τα παράβολα έφεσης στην πολιτική δίκη, που πριν την ψήφιση του νόμου ανέρχονταν σε ύψος 200€, μειώνονται σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο από 60%.

-Τα παράβολα μήνυσης ή έγκλησης μειώνονται σημαντικά.

Για τη διευκόλυνση του κοινού διατίθεται εγχειρίδιο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου και έκδοση κωδικού πληρωμής του. Τα στάδια της διαδικασίας περιγράφονται αναλυτικά και στον σύνδεσμο: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/eparavolo.html.

Η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται με τους εξής τρόπους:

1. Άμεσα με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα Ελληνικών Τραπεζών

2. Μετά από δύο εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής του, στις Τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τα παράβολα μέσω ΚΕΠ.

Του Παναγιώτη Στάθη από το capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr