Η απίστευτη βουτιά της τουρκικής λίρας: Τα σκάνδαλα κλονίζουν το οικονομικό «θαύμα» του Ερντογάν

14 Ιανουαρίου 201416:32

Συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του το τουρκικό νόμισμα με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να φθάνει σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο στις 3 τουρκικές λίρες για ένα ευρώ.

Το μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν έχει χτυπήσει αλύπητα το τουρκικό νόμισμα προκαλώντας ανησυχία στους οικονομολόγους.

Το μεσημέρι, το τουρκικό νόμισμα ανταλλασσόταν λίγο πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στις 3.0013 TL για ένα ευρώ και στις 2,1938 TL για ένα δολάριο, ενώ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε κατά 1,32% στις 67.221,75 μονάδες.

Ενώ το τουρκικό νόμισμα είναι ήδη από το καλοκαίρι θύμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), επιτάχυνε την καθοδική πορεία του από την αρχή του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 8% από τα μέσα Δεκεμβρίου, προκαλώντας ανησυχία στους τουρκικούς οικονομικούς κύκλους που φοβούνται τον αντίκτυπο αυτής της χωρίς προηγούμενο υπόθεσης στην ανάπτυξη της χώρας.

Παρόλο που παραδέχθηκε πως η πολιτική κρίση που συγκλονίζει την κορυφή του τουρκικού κράτους μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο, η τουρκική κυβέρνηση έχει διατηρήσει στο 4% τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη κατά το 2014.

 

Πηγή:www.iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr