Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές αποφάσισε η ΟΛΜΕ

10 Μαΐου 201316:55

Στην προκήρυξη απεργίας την 1η ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και σε πρόταση για πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαϊου προχώρησε η ΟΛΜΕ.

Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαχρήστος, σημείωσε:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ κηρρύσει 24ωρη απεργία την 1η μέρα των πανελαλδικών εξετάσεων και προτείνει στις γενικές συνελεύσεις πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 του Μαϊου, διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση 4.000 και την απόλυση 10.000 συναδέλφων μας».

Ο κ. Παπαχρήστος συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι έως και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιιδείας έχει την ευχέρεια να απορύσει το προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις. Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε ουσιαστικά το υπ. Παιδείας. Τόσο γιατί κατάθεσε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και για την αδιαλλαξία του».

Την απόφαση στηρίζουν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις εκτός του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενος επίσης στο ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε: «Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ πολιτικής επιστράτευσης».

Η απόφαση υπέρ της απεργίας πέρασε με πλειοψηφία 9 – 2 και απομένει να τεθεί προς ψήφιση στις τοπικές ΕΛΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να την επικυρώσουν με συμμετοχή τουλάχιστον του 30% των μελών τους
Ακολούθως, η απόφαση θα τεθεί στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών.

ΔΗΜΑΡ: Πλήττει κατάφορα τους μαθητές

«Η πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Υπ. Παιδείας: Επικίνδυνοι τακτικισμοί

Προτού γνωστοποιηθεί η απόφαση της ΟΛΜΕ, το υπουργείο Παιδείας, σε άτυπη ενημέρωσή του ανέφερε ότι οι τακτικισμοί του 11μελούς ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή 3ωρες στάσεις εργασίας και η λήψη της απόφασης από τις Τοπικές Ενώσεις των Καθηγητών για 5μερες επαναλαμβανόμενες, με κάλπες ή χωρίς κάλπες, με το όριο της συμμετοχής στις κάλπες το 30% ή χωρίς όριο συμμετοχής, το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι αυτό, μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών.

Σήμερα, πάντως, σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), οι οποίοι και τελικά φαίνεται ότι δεν θα ακολουθήσουν σε απεργίες τους συναδέλφους τους των δημόσιων σχολείων.

Το 11μελές ΔΣ της ΟΛΜΕ επιλέγει το χρονικό σημείο της σύγκρουσης με την Κυβέρνηση, μόνο και μόνο γιατί τώρα έχει “συνδικαλιστική δύναμη πυρός” -όπως δήλωσαν μέλη του, στη συνάντηση τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- και προσχηματικά κατηγορεί την κυβέρνηση για το χρόνο της σύγκρουσης, επικαλούμενο την ψήφιση της αύξησης του ωραρίου διδασκαλίας την Κυριακή των Βαΐων και το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Και συνεχίζουν λέγοντας ότι:

1. Το Π.Δ. «των αναγκαστικών μεταθέσεων των υπεράριθμων εκπαιδευτικών» ορίζει μόνον τη διαδικασία και τα κριτήρια υποχρεωτικής μετάθεσης (δύναται υποχρεωτικά να μετατεθεί καθηγητής υπεράριθμος δηλαδή που διδάσκει λιγότερο από 12 ώρες εβδομαδιαίως και εφόσον η προϋπηρεσία του είναι μικρότερη από 12 χρόνια), ενώ η νομοθετική ρύθμιση για τις αναγκαστικές μεταθέσεις έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2012. Είναι όψιμη η διαφωνία της ΟΛΜΕ και δολίως προσχηματική, αν αναλογιστούμε ότι, πέραν αυτού, από το 2010 έχει νομοθετηθεί η υποχρεωτική απόσπαση και μάλιστα χωρίς κριτήρια.

2. Κάθε χρόνο, ο προγραμματισμός τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες του διδακτικού προσωπικού (εθελούσιες μεταθέσεις, διορισμοί, αποσπάσεις κ.λπ.) ξεκινά από τον Απρίλιο της προηγούμενης χρονιάς και ολοκληρώνεται με την έναρξη της, τον Σεπτέμβριο. Όμως, για να γίνει ο προγραμματισμός (δηλαδή οι μεταθέσεις, οι διορισμοί, οι αποσπάσεις) πρέπει πρώτα να έχουν υπολογιστεί οι ανάγκες σε διδακτικές ώρες, γεγονός που διαφοροποιείται ριζικά με την αύξηση της εβδομαδιαίας απασχόλησής τους κατά δύο ώρες. Άρα, έπρεπε εντός του Απριλίου να νομοθετηθεί η αύξηση των δύο ωρών, ώστε να προκύψουν οι ανάγκες ανά σχολείο και να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις του προσωπικού.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πολιτικός εκβιασμός και «ευτελισμός των εκπαιδευτικών» θα ήταν αν το υπουργείο Παιδείας νομοθετούσε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2013 την αύξηση των ωρών διδασκαλίας από 21 σε 23, καθώς και τις αναγκαστικές μεταθέσεις των υπεραρίθμων. Αν δηλαδή, επικρατούσε στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ η παλαιοκομματική λογική του «τους έπιασα στον ύπνο».

Οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφορούν τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς (δηλαδή περισσεύουν, είναι υπεράριθμοι) οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσίας (δηλαδή διορίστηκαν την τελευταία δωδεκαετία) και αποδεδειγμένα εργάζονται λιγότερο από 12 ώρες εβδομαδιαίως, ανέφεραν από το υπουργείο Παιδείας.

Το Π.Δ. διασφαλίζει ότι από αυτούς τους υπεράριθμους -δυνητικά και με προτεραιότητα- οι έχοντες μικρότερη προϋπηρεσία και ιδίως οι άγαμοι (δηλαδή με το λιγότερο οικογενειακό & προσωπικό κόστος) μπορούν σε μια από τις τρεις περιοχές που οι ίδιοι, εφόσον κριθούν υπεράριθμοι, δηλώσουν, να μετατεθούν υποχρεωτικά και να εξαιρεθούν από πιθανή μετακίνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτή η απόφαση ελήφθη γιατί διαπιστώθηκε ότι, μόνο τη σχολική χρονιά 2012- 2013, 5.500 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα εργάστηκαν λιγότερο από 12 ώρες την εβδομάδα, την ίδια ώρα που 300 εκατ. ευρώ από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου δαπανήθηκαν για την πρόσληψη συμβασιούχων αναπληρωτών, για την κάλυψη των κενών στον διπλανό δήμο ή νομό, από αυτό των υπεραρίθμων, ανέφεραν επίσης οι πηγές του υπουργείου.

Η απόπειρα εκμετάλλευσης των αναπληρωτών από το 11μελές Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πέφτει στο κενό. Και αυτό, γιατί το υπουργείο έχει λάβει προκαταβολικά μέριμνα για την απασχόλησή τους, τη νέα σχολική χρονιά, 8.500 αναπληρωτών 10μηνης διάρκειας τη σχολική χρονιά 2013-2014, σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ (ενισχυτική διδασκαλία κ.λπ., δράσεις που προγραμματίζει και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2015-2022, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο εργασιακό περιβάλλον απασχόλησης για τους μέχρι χθες αναπληρωτές καθηγητές).

Σημειώνεται ότι, τη σχολική χρονιά 2012- 2013, το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε 8.500 αναπληρωτές 10μηνης διάρκειας για την κάλυψη κενών (που προέκυψαν από την χρονίζουσα στρεβλή διαχείριση των 88.000 μονίμων καθηγητών δευτεροβάθμιας).

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr