nosokomeio_exoteriko_2

Σε απεργία γιατροί και νοσηλευτές στην Ξάνθη

30 Μαρτίου 201119:58

nosokomeio_exoteriko_2Σε 24ωρη απεργία βρίσκονται την Πέμπτη οι υγειονομικοί της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Κύρια, στην τρέχουσα κινητοποίηση, προτάσσουν την αντίθεσή τους στο εισιτήριο των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, το νέο μισθολόγιο και την απουσία από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς επίσης και τις πιθανές συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Σε κείμενο της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών στην Ξάνθη, αναφέρεται:

Ας το πιάσουμε λίγο «ανορθόδοξα». Ας παραθέσουμε «επιχειρήματα» για ποιο λόγο δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να απεργήσουν:

Γιατί έχουμε υποστεί περικοπές στους μισθούς μας, γιατί 13ος και 14ος μισθός έχουν κάνει φτερά, γιατί οι υπερωρίες μας παραμένουν απλήρωτες 4 μήνες τώρα

γιατί δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες του κόστους ζωής και στην απίστευτη ακρίβεια όλων των αναγκαίων αγαθών

γιατί το εργασιακό μας περιβάλλον είναι αρνητικό σε κάθε μορφή συλλογικής διεκδίκησης και όσους διαμαρτύρονται τους κοιτούν με μισό μάτι, γιατί πιστεύουμε ότι τίποτα δεν λύνεται με μια απεργία, γιατί οι «άλλοι δεν απεργούν», γιατί φοβόμαστε…

Ας δούμε τώρα γιατί πρέπει να απεργήσουμε:

Γιατί έχουμε υποστεί περικοπές στους μισθούς μας, γιατί 13ος και 14ος μισθός έχουν κάνει φτερά, γιατί οι υπερωρίες μας παραμένουν απλήρωτες 4 μήνες τώρα (όχι, δεν είναι τυχαία η επανάληψη)

γιατί δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες του κόστους ζωής και στην απίστευτη ακρίβεια όλων των αναγκαίων αγαθών (ούτε εδώ επίσης…)

γιατί οι συνθήκες στο χώρο δουλειάς χειροτερεύουν είτε από έλλειψη βασικών υλικών και εργαλείων της δουλειάς μας, είτε από πολύ κακής ποιότητας υλικά που ταλαιπωρούν αντί να εξυπηρετούν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς.

περικοπές , ακρίβεια, σκάρτα υλικά εκπορεύονται από την κυβερνητική πολιτική της απόλυτης υποταγής στις εντολές της τρόικα. Γιατί η λογική των θυσιών από το λαό αποτελεί δοκιμασμένη συνταγή για κάθε πλευρά του πολιτικού συστήματος.

τα παραπάνω ενυπάρχουν στο πλαίσιο της υποταγμένης και εξαρτημένης κυβερνητικής πολιτικής που στον χώρο της υγείας, με τον όρο «διαρθρωτικές αλλαγές» κρύβει την επιδίωξή της  για: α) πλήρη διάλυση των νοσοκομείων (ενισχύοντας έτσι τον ιδιωτικό τομέα), β) αποκλεισμό ενός μεγάλου κομματιού του λαού από τα δημόσια νοσοκομεία, γ) υπηρεσίες υγείας ακριβές και απλησίαστες, φορτώνοντας το κόστος για άλλη μια φορά στο λαό.

οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων έρχονται και η συστηματική παραπληροφόρηση τόσο από επίσημα χείλη, όσο από ΜΜΕ αλλά και κρυφούς συμμάχους (βλ. ΠΟΕΔΗΝ) ανοίγει το δρόμο για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο σημαντικών τομέων της υγείας, στο συνολικότερο πλαίσιο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας εδώ και ένα χρόνο το 40% των Ελλήνων με χαμηλά εισοδήματα στερούνται πλέον ακόμη και βασικές υγειονομικές υπηρεσίες (εμβολιασμοί παιδιών, οδοντιατρική φροντίδα, συστηματική παρακολούθηση και θεραπεία χρόνιων νοσημάτων κλπ). Η πραγματικότητα αυτή χειροτερεύει ακόμα περισσότερο λόγω της επιβολής «διοδίων» των 5 ευρώ ως εξέταστρο και την πληρωμή των εξετάσεων από την τσέπη του ασφαλισμένου, που επιβαρύνουν κυρίως τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.

Ο σοβαρότερος λόγος για να απεργήσουμε είναι ότι έπονται χειρότερα: η επίθεση στα δικαιώματά μας δεν έχει τέλος, οι μισθοί μας δεν πρόκειται να αυξηθούν διότι το νέο μισθολόγιο έχει στόχο να περικόψει επιδόματα και όχι να δώσει αυξήσεις (ποιος αφελής πιστεύει ακόμη ότι θα μας δώσουν αύξηση ή θα μας εντάξουν στα βαριά και ανθυγιεινά – και άραγε τι κάναμε για να τα διεκδικήσουμε ως τώρα;)

Στον απολογισμό αυτού εδώ του κειμένου περισσεύουν οι λόγοι να απεργήσουμε εμείς οι νοσοκομειακοί και μένει μόνο η νοοτροπία του «εγώ κοιτώ τη δουλειά μου», του «δεν γίνεται τίποτα», του «θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο» η βαριά τροχοπέδη που εμποδίζει το εργατικό κίνημα να ξεδιπλωθεί και να βαδίσει το δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων για:

 

1. ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΔΙΟΔΙΟΥ» ΤΩΝ 5€ -ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

2. ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ -ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

3. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ- ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΕΣΥ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr