rigas_apostolou

Απάντηση των Ρήγα-Αποστόλου στη Μητρόπολη Ξάνθης

24 Αυγούστου 201105:54

rigas_apostolouΣε επίσημη απάντηση, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και την ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης για το θεατρικό έργο «Κορίτσια με τα μαύρα» προχώρησαν οι συγγραφείς του έργου, Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου.

Οι δύο καλλιτέχνες τιτλοφορούν την ανακοίνωσή τους «Γιατί και από πότε ένα θεατρικό έργο ενοχλεί?» και απευθύνονται με, ομολογουμένως, ευθύ όσο και αιχμηρό τόνο, στη Μητρόπολη και το Μητροπολίτη και υπεραμύνονται της ελευθερίας της τέχνης και της σάτιρας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Όταν μια πατρίδα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και ψάχνει γύρω της ένα χέρι να πιαστεί πριν χαθεί για πάντα. Όταν χαμένη και εκβιασμένη από τους αιώνιους φίλους της αναζητά την αλληλεγγύη, την αλήθεια της,  τις καθαρές κουβέντες,  την αυτοκριτική για να μαζέψει όσα κομμάτια είναι ακόμα δικά της και για να ξεφύγει έστω και πληγωμένη από τις μέρες του σκοταδιού. Όταν οι κάτοικοι αυτής της πατρίδας κλαίνε χωρίς απαραίτητα την συνδρομή των δακρυγόνων.

Όταν θα πρέπει σημαία μας να είναι η προστασία της πληγωμένης δημοκρατίας μας και η προστασία της τήρησης του συντάγματος μας. Όταν το σημαντικότερο που μας στέρησαν δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας.

Τότε, μέσα σ αυτό το ζοφερό κλίμα προξενεί τουλάχιστον εντύπωση ότι υπάρχουν ακόμα σταγονίδια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος που αμφισβητούν τις έννοιες της ελεύθερης έκφρασης του λόγου, της απρόσκοπτης λειτουργίας της τέχνης, που αμφισβητούν ακόμα και το Σύνταγμα που προστατεύει την διαφορετική άποψη και την ψυχαγωγική και παιδαγωγική χρησιμότητα της σάτιρας.

Η πρόσφατη ενεργεία της Μητρόπολης της Ξάνθης που δεν επιθυμεί να  παρουσιάζονται στα χώματα των ενοριών τους «βλάσφημα» κείμενα. που σχολιάζουν μέσα από τον αγωγό που λέγεται ΚΩΜΩΔΙΑ τα κακώς κείμενα της εκκλησίας μας χωρίς σε καμιά περίπτωση να προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα – και ούτε τα ΙΕΡΑ ούτε τα ΟΣΙΑ – όπως τονίζει η ανακοίνωση της Μητρόπολης – θίγουν απλώς ανθρώπινες καταστάσεις και πάθη που ειδικά στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ δε θα ΄πρεπε να συμβαίνουν αλλά μια αναδρομή στις εφημερίδες των τελευταίων πενήντα ετών μας δείχνουν ότι συμβαίνουν ΠΟΛΥ πιο ΑΣΧΗΜΑ πράγματα από αυτά που διαπραγματευτεί το θεατρικό έργο – και στην τελική η Εκκλησία και ο μοναχικός βίος – αποτελείται από ανθρώπους – που σημαίνει ατελείς και αδύναμους οργανισμούς που ακόμα και αυτοί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποκύψουν στο σφάλμα. Αυτό το ΣΦΑΛΜΑ διαπραγματεύεται το θεατρικό έργο και τίποτα παραπάνω –

Και στην τελική μιλάμε απλώς για ένα προϊόν μυθοπλασίας – τίποτα άλλο

Η ενεργεία ως εκ τούτου της Μητρόπολης να προβεί σε «συστάσεις» και «υποδείξεις» στους πιστούς να μην παρακολουθήσουν την παράσταση του θεατρικού έργου  «Τα κορίτσια με τα μαύρα»  για τον φόβο σκανδαλισμού των πιστών .αποτελεί σίγουρα μια έμπρακτη απόδειξη – χρήζουσα έρευνας και ειδικής πρόνοιας- ότι το σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μάλλον δεν έχει φτάσει ως έντυπο και ως ουσία σ όλη την επικράτεια» αναφέρουν και υπογράφουν την εν λόγω ανακοίνωση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr