Απάντηση Παππά σε Ζεϊμπέκ-Στάθη για το ψηφιακό σήμα στη Θράκη: «Η ΕΡΤ θα καλύψει τα κενά στην ορεινή περιοχή»

17 Αυγούστου 201521:00

Με επιστολή του Προέδρου της ΈΡΤ Λάμπη Ταγαμτάρχη, η οποία κοινοποιείται, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς  απαντά στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθη Γιαννακίδη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για την απουσία ψηφιακού σήματος στην ορεινή περιοχή της Θράκης, εξαιτίας ανεπάρκειας της Digea .

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΡΤ, μόλις ολοκληρωθεί σχετικός διαγωνισμός, θα καλύψει τις περιοχές αυτές με μια νέα πολυπλεξία. Κατά τα λοιπά, αναμένεται και η σχετική απάντηση από τον συνερωτώμενο Υπουργό Υποδομών.

Η επιστολή Ταγματάρχη, αναφέρει:

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας καλύπτει την αναφερόμενη περιοχή από τις προβλεπόμενες θέσεις του Χάρτη Συχνοτήτων. Είναι όμως γνωστό ότι ο υφιστάμενος Χάρτης Συχνοτήτων δεν επαρκεί για την πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη του Ελλαδικού χώρου με αποτέλεσμα να παρατηρούνται «λευκές περιοχές», δηλαδή περιοχές με μηδενική ή ανεπαρκή ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη.

Επειδή όμως η ΕΡΤ, ως και εκ του ρόλου της, έχει υποχρέωση για την μέγιστη δυνατή πληθυσμιακή και γεωγραφική κάλυψη, διατηρεί από την εποχή προ του κλεισίματός της αναμεταδότες στις θέσεις Ακρίτας, Ίσμαρος, Κέχρος, Σμιγάδα που καλύπτουν με αναλογική και κατά συνθήκη ψηφιακή εκπομπή ικανό μέρος του Νομού Ροδόπης.

Δεδομένου ότι γίνονται από την πολιτεία ενέργειες για την επαύξηση των προβλεπόμενων σημείων εκπομπής του ισχύοντος Χάρτη Συχνοτήτων, πιστεύουμε ότι όταν αυτός ολοκληρωθεί, θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΡΤ να επεκτείνει το δίκτυο ψηφιακής κάλυψης και στην οροσειρά της Ροδόπης.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες περιοχές που αναφέρονται στην σχετική ερώτηση, σας πληροφορούμε ότι υπάρχει ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ με μία πολυπλεξία (ΜUΧ1) όπως προσδιορίζεται στα allotments 1 (Έβρος), 2 (Πλάκα), 3 (Θάσος) και 4 (Παγγαίο), αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν τα προαναφερθέντα περί της ανεπάρκειας του ισχύοντος Χάρτη Συχνοτήτων ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης. Στόχος της υπηρεσίας μας είναι η εκπομπή και της δεύτερης πολυπλεξίας (ΜUΧ2), στα προαναφερθέντα allotments όταν θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια ψηφιακών πομπών μικρής και μεσαίας ισχύος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr