ΑΟΖ, Ευρώπη και ελληνικό «καμουφλάζ»

8 Μαρτίου 201316:00

Πέρα από κόμματα και ιδεολογίες θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ιδέα της κυβέρνησης ν’ αναβαθμίσει το θέμα της ΑΟΖ και των ελληνικών κοιτασμάτων σε ευρωπαϊκό δεν είναι καθόλου κακή. Αντίθετα μπορεί να δώσει το απαραίτητο «καμουφλάζ», μιας και πολλοί εντός συνόρων φοβούνται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θ’ ανοίξει τους ασκούς τους Αιόλου στην περιοχή μας και αναζητούν συμμάχους.

Ας αξιοποιηθεί επιτέλους ουσιωδώς η θέση μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Άλλωστε οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για την γηραιά ήπειρο. Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την επιθυμία βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική τακτική, σε περίπτωση που είναι ειλικρινής, πρέπει να υποστηριχτεί από το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Ωστόσο, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήταν πάντα έντιμοι απέναντί μας, η Αθήνα οφείλει να χρησιμοποιήσει και το «μαξιλάρι» της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει την συνεργασία με την Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους που πολλάκις έχουμε αναφέρει από αυτήν την ιστοσελίδα.
Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν για τις Μεγάλες Δυνάμεις σταθερή επένδυση στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό γιατί η Τουρκία έχει χάσει πλέον τα ερείσματα που διέθετε στην διεθνή σκηνή. Μέχρι και ταινία-υπερπαραγωγή για την γενοκτονία των Αρμενίων ετοιμάζεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Αυτό ονομάζεται πολιτιστική νίκη έναντι του νέο-οθωμανισμού και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο αρμενικό λόμπι των Η.Π.Α.

Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς την συμφωνία Ισραήλ-Ρωσίας για την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά στην ελληνό-κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό γιατί υπάρχει το σενάριο κατασκευής αγωγού που θα διοχετεύει το υγροποιημένο αέριο μέσω Κύπρου και Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και εν συνεχεία στην Ιταλία. Σ’ αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε την τεράστια γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης, κάτι για το οποίο είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο πόνημά μας (διαβάστε εδώ).

Συμπερασματικά λοιπόν, η Ελλάδα είναι σε θέση, εφόσον παίξει σωστά τα χαρτιά της, ν’ αποκομίσει οφέλη υπό τις συγκεκριμένες συγκυρίες. Τα ξένα συμφέροντα υπάρχουν και εποφθαλμιούν τον πλούτο της χώρας μας. Η πολιτική είναι όμως ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πως έρχονται τα πράγματα. Λύσεις σωτηρίας υπάρχουν πάντα, ειδικά για έθνη που έχουν αποδειχτεί ανθεκτικά στον χρόνο.

ΠΥΓΜΗ.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr