Η Αντζελίνα Τζολί ζητά να μπει τέλος στη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες

14 Μαρτίου 201706:00

Η Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε έκκληση να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταγραφή και τη δικαστική διερεύνηση των βιασμών και της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες περιοχές.

Η βραβευμένη με Oσκαρ ηθοποιός είχε συνεργαστεί πριν από πέντε χρόνια με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον Ουίλιαμ Χέιγκ, προκειμένου να ξεκινήσουν μια παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των πολέμων, τον τερματισμό της ατιμωρησίας και τη βελτίωση της υποστήριξης που παρέχεται στα θύματα.

Η Τζολί είπε ότι είναι υπερήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί, όμως ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά. «Είμαστε επικεντρωμένοι στα επόμενα βήματα: να μεταφέρουμε τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί επί τόπου για να μας βοηθήσουν να καταγράφουμε τα εγκλήματα και να διώκουμε τους δράστες, να εργαστούμε με τους στρατούς για να αλλάξουν τα δόγματα και η εκπαίδευση και να προωθήσουμε την εφαρμογή νόμων για να προστατευθούν τα πολύ ευάλωτα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η καλλιτέχνιδα, που εργάζεται ως ειδική απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση μετά από μια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων (PSVI) στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η σεξουαλική βία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική σε εμπόλεμες περιοχές. 

Στο Ιράκ και τη Συρία το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται ότι μετέτρεψε σε «σκλάβες» εκατοντάδες γυναίκες και έφηβες ενώ στη Νιγηρία η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ κρατά ομήρους δεκάδες μαθήτριες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σημάνει συναγερμό και για τα φρικτά εγκλήματα που σημειώνονται στο Νότιο Σουδάν.

Η Τζολί και ο Χέιγκ φιλοξένησαν από κοινού την πρώτη παγκόσμια σύνοδο για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στους πολέμους το 2014 στο Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα οργανώσει άλλη μια τέτοια σύνοδο το 2019.

Αφού ξεκίνησε η PSVI, περισσότεροι από 17.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική βία. Φέτος, ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να χειριστεί η PSVI είναι το πώς θα σβηστεί το στίγμα που φέρουν πολλά από τα θύματα που συχνά διώχνονται από τις κοινότητές τους ή και από τις οικογένειές τους.

Η PSVI έχει ήδη εργαστεί σε αυτά τα θέματα σε χώρες όπως η Μιανμάρ, η Κολομβία, το Ιράκ, το Κόσοβο, το Νεπάλ, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Σομαλία, η Σρι Λάνκα και η Ουγκάντα.

Πηγή: iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr