Αντί επετειακού άρθρου ένα ντοκιμαντέρ. Πως φτάσαμε στη Χούντα και ποιους εξυπηρετεί ο φασισμός

17 Νοεμβρίου 201413:04

Αντί του ιστορικού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αντί μηνυμάτων, «επίκαιρων όσο ποτέ», για τη μέρα, το XanthiPress.gr αναρτά στην επέτειο του Πολυτεχνείου ένα ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για τη «Δίκη της Χούντας», που σκηνοθέτησε ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος και κυκλοφόρησε το 1981. Στο ντοκιμαντέρ, προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά. Ο σκηνοθέτης ενδιάμεσα απ’ τις σκηνές της δίκης παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που φανερώνουν πως φτάσαμε στην Χούντα του 1967. Από το Μεταξικό καθεστώς, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο,  τη δίκη Μπελλογιάννη, τη δολοφονία Λαμπράκη και τελικά το πραξικόπημα, καταρρίπτοντας και μια σειρά από μύθους που επιβλήθηκαν μεταπολεμικά.

Σε μια εποχή που αποδείχτηκε πως οι δημοκρατικές κατακτήσεις δεν ήταν δεδομένες, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς το υπόστρωμα, στο οποίο επιβλήθηκε η δικτατορία της 21ης Απριλίου, ποιους εξυπηρέτησε και ποιους συνεχίζει να εξυπηρετεί διαχρονικά ο φασισμός, ως ο καλύτερος σύμμαχος των πολιτικών και οικονομικών ελίτ σε όλο τον κόσμο. Η αθώα και αφελής ανάγνωση ότι μερικά γραφικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματικές καρικατούρες, κατάφεραν να βάλουν «στο γύψο» τη χώρα για 7 χρόνια είναι αντίστοιχης σύλληψης «ευφυολόγημα» με την προσπάθεια ηθικής νομιμοποίησης των –γραφικών κατά τα άλλα- νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια από το σύγχρονο πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Άλλωστε στην Ελλάδα οι συνεργάτες των κατακτητών αλλά και της δικτατορίας, συχνά ταυτίζονται αλλά πάντοτε παρέμειναν ατιμώρητοι.

Επαγρύπνηση και αγώνες για τη δημοκρατία, κάθε μέρα, είναι το μήνυμα που έστειλε η εξέγερση ενάντια στη δικτατορία των Απριλιανών αλλά και η μόνιμη συνταγματική απορρύθμιση των τελευταίων ετών, με την επανεμφάνιση του ίδιου ταξικού εχθρού που είναι ο φασισμός. Άρα δεν αρκούν τα κοινότυπα συνθήματα αλλά χρειάζονται πραγματικοί αγώνες κάθε μέρα.

XanthiPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr