Ανταποδοτικά τέλη για τον ΤΑΡ θα συνεχίσει να διεκδικεί η Περιφέρεια ΑΜΘ

19 Φεβρουαρίου 201515:03

«Δεν είναι δυνατό να μας χαρακτηρίζουν ενεργειακό κόμβο και ως τοπική κοινωνία να έχουμε ακριβό κόστος ενέργειας και ακριβό κόστος θέρμανσης και να είμαστε αποκλεισμένοι». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «Χρόνος» και στην Όλγα Τσιούφλα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, μετά το αζέρικο «όχι» στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για τη διέλευση του αγωγού.

«Οι θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε είναι απολύτως δίκαιες. Δεν είναι δυνατό να μας κατονομάζουν ενεργειακό κόμβο και ως τοπική κοινωνία να έχουμε ακριβό κόστος ενέργειας και ακριβό κόστος θέρμανσης και να είμαστε αποκλεισμένοι», σχολίασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περαιτέρω τόνισε πως και ο TAP και ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να μας δώσουν αυτό που δικαιούμαστε, κι αυτό δεν πρέπει να παρακωλύεται από ατυχείς νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Στο πετρέλαιο θέρμανσης το μεγάλο ποσοστό –πέρα από 50%- είναι φόροι προς το ελληνικό δημόσιο. Αντιλαμβάνεται κανείς με πολύ μεγάλη καθαρότητα ότι το ελληνικό δημόσιο, εισπράττει από τη δική μας θέρμανση 300 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα από τους κατοίκους της Αττικής –που έχουν και το φυσικό αέριο με 55 λεπτά- πληρώνουν το 1/10 από εμάς. Η περιφέρεια δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, κι αυτά τα έχω πει με τον πιο εμφατικό τρόπο και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η περιοχή δεν θα μείνει στην άκρη. Δεν θα είναι η γνωστή παραμεθόρια περιοχή που θα αδικείται», είπε με έμφαση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παυλίδη η τοπική κοινωνία θέλει να αξιοποιήσει όλα τα οφέλη που φέρνει στην περιοχή μας ο αγωγός. Άλλωστε αυτό το είχε επισημάνει προσωπικά ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγιεβ, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην περιοχή μας, τον Οκτώβριο του 2014. Λίγους μήνες μετά, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με την ηγεσία του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος από την οποία ζήτησε δημιουργία σημείων λήψης φυσικού αερίου, αλλά και Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ, ενόψει της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP). Παράλληλα είχε ζητήσει την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών, για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν μιλούσα για ανταποδοτικά τέλη στην περιφέρειά μας, αντιλήφθηκα ότι στο μεν εσωτερικό της χώρας δεν υπήρξαν οι δέουσες θετικές αντιδράσεις και υποστηρίξεις. Υπέπεσε, όμως, στην αντίληψή μου, ότι υπήρξε συζήτηση σε κάποια κέντρα εκτός της Ελλάδας, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιβάλει ανταποδοτικά τέλη στον αγωγό. Εμείς στην διεκδίκησή μας αυτή μένουμε αμετακίνητοι. Ζητάμε ανταποδοτικά τέλη. Όπου διέρχονται αγωγοί, διαπιστώσαμε ότι πληρώνουν. Το ίδιο και στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr