Ανοιχτή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με Γιατρούς Νοσοκομείου. Απάντηση σε σκληρό τόνο

29 Ιανουαρίου 201612:00

Ανοιχτή φαίνεται ότι είναι η κόντρα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με την Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου όπως φαίνεται από τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση απάντησης, στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΙΝΟΚΥΞ για την στελέχωση του Νοσοκομείου. Παράλληλα, κοινοποιεί δύο απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας σε ερωτήσεις των βουλευτών της Ξάνθης.


Το Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. μετά από πολύμηνη σιωπή (όχι μόνο από τις ανακοινώσεις – δεν είχε καν ζητήσει τον λόγο ούτε στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους φορείς, στην Αλεξανδρούπολη), εξέδωσε ανακοίνωση.

Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υγειονομικών υπηρεσιών του νομού είναι οξυμένο, και πρώτοι οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ το είχαν επισημάνει έγκαιρα με ερώτησή τους στην Βουλή (26/11/2015).
Ισχυρίζονται ότι για όλα φταίει ο Υπουργός Υγείας, που δήθεν δεν κάνει τίποτα. Αλλά λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια: ότι το υπουργείο και η 4η ΥΠΕ «προσπαθούν»!
Άδωνις Γεωργιάδης λεγόταν ο υπουργός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που απέλυσε όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ, αφήνοντας το ΠΕΔΥ Ξάνθης με 0 (μηδέν) γιατρούς και 2 οδοντίατρους.

Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που:
1) διόρισε 3 επικουρικούς καρδιολόγους σώζοντας την λειτουργία της καρδιολογικής
2) προσέλαβε για το νοσοκομείο άλλους 5 επικουρικούς: αναισθησιολόγο, ψυχίατρο, παιδίατρο, ορθοπεδικό, νευρολόγο
3) παρέτεινε τη θητεία 8 ήδη υπηρετούντων επικουρικών
4) προσέλαβε 1 μικροβιολόγο και 1 ορθοπεδικό για το ΠΕΔΥ (ο δε τελευταίος με απόφαση της 4ης ΥΠΕ εφημερεύει στο νοσοκομείο)
5) επίκειται και η πρόσληψη 3 ακόμη επικουρικών: καρδιολόγου, μαιευτήρα, οφθαλμίατρου
6) προχώρησε στην πρόσληψη μόνιμων γιατρών (επιμελητών Β’) ΕΣΥ και αναμένεται το ΦΕΚ διορισμού τους: αναισθησιολόγου για την ΜΕΘ, οδοντιάτρου και νεφρολόγου
7) με απόφαση της «αδιάφορης» διοίκησης της 4ης Υ.ΠΕ. μετακινήθηκαν οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας του νομού για 1-2 εφημερίες στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου έτσι ώστε να μείνει ανοιχτή η Παθολογική κλινική
8) προκηρύχτηκαν επίσης εδώ και καιρό 3 θέσεις επικουρικών παθολόγων, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, δυστυχώς, καμία αίτηση.
Όλα αυτά είναι «τίποτα» κατά την Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. που αποσιωπά:
1) ότι παθολόγος μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης αρνείται, με διάφορα προσχήματα, να πραγματοποιήσει τον αριθμό εφημεριών που προβλέπει ο νόμος
2) ότι ορισμένοι γενικοί γιατροί των Κ.Υ.: αφού πρώτα έπαιξαν το χαρτί των αιφνίδιων αναρρωτικών αδειών κάθε φορά που εφημέρευαν στο νοσοκομείο, προχώρησαν και σε μήνυση κατά του διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ., έτσι ώστε να εφημερεύουν καθημερινά 2 ειδικοί γιατροί σε Κ.Υ. με μικρή προσέλευση ασθενών, τη στιγμή που στην Παθολογική δεν θα υπάρχει κανένας.
Ναι πράγματι η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και του λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου δουλεύουν ξεπερνώντας τα όρια αντοχής (9-10 εφημερίες/μήνα, ορισμένες φορές συνεχόμενες και μάλιστα χωρίς ρεπό).

Όσο για την μετάθεση ακτινολόγου στην Πελοπόννησο, να θυμίσουμε στην Ε.Ι.Ν.Ο.Κ.Υ.Ξ. ότι η απόσπασή του έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ως ρουσφέτι στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Τατούλη! Όσο για τις αναρρωτικές άδειες που δήθεν μεθόδευσε το Υπουργείο: ο εκάστοτε Υπουργός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αναρρωτικές. Αυτές εγκρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές που απαρτίζονται από γιατρούς και μόνο. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ το γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού ο ίδιος είναι πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Ξάνθης.
Οφείλουμε όμως να δηλώσουμε ξεκάθαρα, ότι η απόφαση του Υπουργείου για μετάθεση του εν λόγω γιατρού είναι τελείως αδικαιολόγητη!

Τελικά όμως παρά τις προσπάθειες Υπουργείου, διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και γιατρών, η Παθολογική κλινική κινδυνεύει με λουκέτο -λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη σε θέση επικουρικού παθολόγου. Η ΕΙΝΟΚΥΞ ως μόνη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος διεκδικεί την επαναπρόσληψη του πρώην διοικητού κ. Πάσχου! Ίσως κάποιοι νοσταλγούν την εποχή που παρίσταναν τον ανακριτή στις διώξεις, που είχαν εξαπολύσει οι πρώην διοικητές (Μπαμπαλίδης και Πάσχου) κατά συνδικαλιστών της ΟΕΝΓΕ. Τώρα πάντως ερμηνεύονται όλα: η μεθοδευμένη άρνηση ορισμένων γιατρών Κ.Υ. να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο, η άρνηση μελών του Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. να εξαντλήσουν τα περιθώρια των εφημεριών που προβλέπει ο νόμος και οι μηνύσεις κατά του διοικητή της ΥΠΕ!

Στόχος η τεχνητή παράλυση του νοσοκομείου και το ρίξιμο της ευθύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όλοι λοιπόν ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η κυβέρνηση θα στηρίξει το δημόσιο νοσοκομείο και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν γι αυτό.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΏΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr