«Ανοίξτε λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, για να μην σας κατασχέσουν το μέρισμα!»

10 Μαΐου 201405:00

«Αν θέλετε να πάρετε το κοινωνικό μέρισμα, δίχως να ανησυχείτε ότι θα σας κάνουν κρατήσεις οι τράπεζες, για τυχόν οφειλές σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, τότε… καλύτερα να ανοίξετε λογαριασμό σε άλλη τράπεζα!».

Δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, όμως αυτό είναι το πνεύμα της δήλωσης υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, ουσιαστικά,όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα δίνει την οδηγία στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, υποδεικνύοντας ως μοναδική λύση, για να έχουν… ήσυχο το κεφάλι τους, το να ανοίξουν νέο λογαριασμό, σε τράπεζα, στην οποία δεν θα έχουν οφειλές!

Και αυτό, γιατί, στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο, το σημερινό… αλαλούμ που επικράτησε στις τράπεζες, με τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, να επικρατήσει και τον επόμενο μήνα, όταν θα κληθούν να λάβουν το επίδομα και οι υπόλοιποι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις αναμένεται να εγκριθούν.

Και εδώ είναι που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ερωτήματα, καθώς αναρωτιέται κανείς εάν είναι ζήτημα νομοθεσίας ή προκύπτει κάποιο άλλο ζήτημα, και από κυβερνητικής πλευράς δεν μπορεί να υπάρξει μια παρέμβαση προς τις τράπεζες, προκειμένου να μην προβαίνουν σε κρατήσεις από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο, βάσει των σχετικών εξαγγελιών, είναι ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε συμψηφισμούς με τυχόν οφειλές.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, και παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων, η υλοποίηση των υπεσχηθέντων «μπλέκει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας…

Το μόνο που μπορούν να κάνουν, προς το παρόν, από το ΥΠΟΙΚ, είναι να καθησυχάσουν τους πολίτες που δικαιούνται το μέρισμα, ότι οι κρατήσεις που τους έγιναν από τις τράπεζες δεν αφορούν σε τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο…

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από τα προβλήματα και τις καταγγελίες που έγιναν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κοινωνικό μέρισμα σήμερα θα λάβουν 281.000 νοικοκυριά (ή περίπου 600.000 άτομα συνολικά), που αναδείχθηκαν δικαιούχοι μέχρι στιγμής, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είχαν ανεβάσει τους δικαιούχους σε περίπου 1.000.000.

Θα δοθεί δηλαδή το 30% των κονδυλίων στο 28% των προβλεπομένων αποδεκτών της ενίσχυσης και αναλογούν 607 ευρώ κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό (ή περίπου 100 ευρώ ανά άτομο).

Επιβεβαιώνεται έτσι και η εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων, που φθάνουν μέχρι στιγμής τους 400.000, αποκλείεται από την είσπραξη του «μερίσματος», λόγω των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν για τη χορήγησή του.

Σήμερα πάντως ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σύσκεψη επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, για να αποφασιστούν και να συμφωνηθούν οι όροι με τους οποίους θα λάβουν επίδομα και τουλάχιστον 50.000 χαμηλόμισθοι, που αποκλείστηκαν οριακά στην πρώτη φάση λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, θα προστεθεί ειδική κατηγορία δικαιούχων, με βάση την υπουργική απόφαση που βρίσκεται στη φάση των υπογραφών στις υπηρεσίες, εάν το έχασαν για υπέρβαση εισοδήματος έως 500 ευρώ (άγαμοι) ή 1.000 (πολύτεκνοι).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr