Ανησυχητικές οι πρώτες μετρήσεις από την πυρκαγιά στην Ξάνθη

1 Μαΐου 201818:03

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ατμόσφαιρα της περιοχής η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στο εργοστάσιο μπαταριών της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Sunlight» στην Ξάνθη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λουκμακιάς σημείωσε ότι οι πρώτες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις έχουν ληφθεί από μετρητές που βρίσκονται 20 περίπου χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κίνδυνος έκλυσης τοξικών αερίων στην περιοχή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ωστόσο, να έχει ζητήσει να συνεδριάσει το τοπικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας. 

Στη σύσκεψη έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ με εντολή του διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου, το νοσοκομείο τέθηκε σε ετοιμότητα. 

Στις 6 το απόγευμα έξαλλου, αναμένεται η τοπική αυτοδιοίκηση να ενημερωθεί για τις τελευταίες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. 

Η φωτιά ξέσπασε στο κτήριο φόρτισης μπαταριών που καλύπτει συνολική έκταση 1000 τετραγωνικών μέτρων και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία έχει περιοριστεί.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν προχωρήσει προληπτικά σε συστάσεις για την εκκένωση των οικισμών Νέο Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Τύμπανο, Κοσμητή και Τοξότες, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, ωστόσο οι κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρειάστηκε να επέμβουν 76 πυροσβέστες με 23 οχήματα από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Π

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr