“Ανοίγει” τον τουρισμό από τα Βαλκάνια η Ελλάδα – Ποιο είναι το σχέδιο υγειονομικής προστασίας της Θράκης;

29 Μαρτίου 202106:27

Το άνοιγμα του τουρισμού από τα Βαλκάνια επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Σερβία, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του κλάδου.

«Η επίσκεψή μας στη Σερβία εντάσσεται στο σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το 2021, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, σε πρώτη φάση, στην προσέλκυση επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής» δήλωσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Ο Υπουργός τόνισε επίσης ότι «Ελλάδα και Σερβία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας και αγάπης, κάτι που αποτυπώνεται στην τουριστική κίνηση. Προ πανδημίας τη χώρα μας επέλεγαν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβοι. Στόχος μας για το 2021 είναι να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ροή τουριστών από τη Σερβία, βάσει της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας την οποίαν έχουμε επικυρώσει νομικά από το Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και όσων θα συνομολογήσουμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα. Πάντα με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών, προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα στην επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού».

Σήμερα ο Έλληνας Υπουργός θα συναντήσει την ομόλογό του Tatjana Matić, με την οποία θα συνυπογράψουν κοινή δήλωση εν όψει της τουριστικής περιόδου ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Χάρη Θεοχάρη με τον Διευθυντή της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας, κ. Alexander Senicic, παρουσία της Βοηθού Υπουργού Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, κυρίας Renata Pindzo.

Το μεσημέρι ο Υπουργός Τουρισμού θα μεταβεί στη σερβική Εθνοσυνέλευση, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Veroljub Arsic, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοσερβικής Φιλίας. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο κ. Dragan Marković, επικεφαλής του κόμματος «Ενωμένη Σερβία», επίτιμος πρόξενος της Σερβίας στην Ελλάδα και επιχειρηματίας στον τουριστικό τομέα, ο οποίος δραστηριοποιείται κατ’ εξοχήν στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ερώτημα που γεννάται σε αυτό το σημείο, λαμβάνοντας υπόψη την τουριστική κουλτούρα των Σέρβων, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει μικρούς καλοκαιρινούς παραδείσους για τις διακοπές τους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι και την Σαμοθράκη, είναι εάν η χώρα μας θα είναι οργανωτικά έτοιμη να υποδεθχεί τους τουρίστες που, έτσι κι αλλιώς, εναγωνίως περιμένουμε για να “βγούμε από την εντατική” που οικονομικά οδηγούμαστε εάν δεν πετύχει το στοίχημα του τουρισμού. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που ξενοδόχοι και άλλοι τομείς του τουριστικού κλάδου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιζητούν εναγωνίως στήριξη εξαιτίας της διαρκούς και επίμονης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω Covid-19 που έχει αντίκτυπο ακόμη και στην επιβίωσή τους, με γνωστή και την διαχειριστική δυστοκία σε επίπεδο πολλών φορέων στην περιφέρεια ΑΜ-Θ για την υγειονομική και οικονομική προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

Χθες πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, αναφερόμενος σε χώρες που εμβολιάζονται με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως είναι η Ρωσία και η Σερβία, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δε θα γίνεται δεκτό στη χώρα μας και οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των διμερών συναντήσεων Ελλάδας – Σερβίας σήμερα καθώς και το πλήρες σχέδιο προστασίας των πολιτών κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των εργασιών της επίσκεψης του κ. Θεοχάρη αργά σήμερα το απόγευμα, ο οποίος θα συναντήσει αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σερβία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr