Ανοίγει την “κάνουλα” ο Ερντογάν – Κατά εκατοντάδες καταφθάνουν οι μετανάστες στην Θράκη και στο Αιγαίο

26 Ιουνίου 201920:55

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από 07.00 της 21/06/2019 έως 07.00 της 24/06/2019 διεσώθησαν 285 πρόσφυγες – μετανάστες σε εννέα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λέσβου και Σύμης.

 

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η θαλάσσια διαδρομή μεταναστών ανοικτά του Έβρου έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο». Όπως έλεγαν στελέχη των διωκτικών Αρχών ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων για να αποφύγουν τις περιπολίες ελλήνων συνοριακών φυλάκων και στελεχών του Frontex επιλέγουν να πληρώσουν τα μέλη κυκλωμάτων (είναι λιγότερα τα χρήματα που δίνουν σε σχέση με το «ταξίδι» προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) για να τους περάσουν προς την ελληνική πλευρά διά θαλάσσης και για αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εντοπισμού μεταναστών στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα έχει ζητήσει από τον Frontex τη μετακίνηση σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο προς το Θρακικό Πέλαγος.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, τον Μάιο οι υπηρεσίες του ΛΣ ασχολήθηκαν με 92 περιστατικά παράνομης εισόδου μεταναστών και συνέλαβαν 2897 αλλοδαπούς και 7 διακινητές ενώ τον Απρίλιο κατεγράφησαν 68 περιστατικά και συνελήφθησαν 2050 μετανάστες και 7 διακινητές.

Αύξηση τον Μάϊο παρατηρήθηκε και στις απόπειρες παράνομης μεταφοράς μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες. Βάση των ίδιων στοιχείων του ΛΣ τον περασμένο μήνα έγιναν 60 περιστατικά (έναντι 34 τον Απρίλιο) και συνελήφθησαν 109 μετανάστες (έναντι 66 τον Απρίλιο) και 24 διακινητές (έναντι 12 τον Απρίλιο).

Εν τω μεταξύ στον εντοπισμό και τη διάσωση 99 μεταναστών προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε τρία περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Αγριελιάς, Μυρσινιά και αεροδρομίου στη Λέσβο. Ανάμεσα τους ήταν και οι διακινητές τους. Οι λιμενικοί συνέλαβαν ως χειριστές των λέμβων έναν 16χρονο, έναν 36χρονο και έναν 28χρονο.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr