Ανοιχτά από το μεσημέρι τα ΑΤΜ των τραπεζών με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ

29 Ιουνίου 201509:00

Την εξαίρεση της καταβολής των συντάξεων από την επιβολή των capital controls αλλά και την πλήρη απαλλαγή από περιορισμούς των τουριστών και των κατόχων καρτών που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων που εκδόθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα.

Όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών, ενώ ειδικά υποκαταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά ειδικά για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρχει και για τους μισθούς που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η τραπεζική αργία θα διαρκέσει για έξι εργάσιμες ημέρες (έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου).

Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν το αργότερο έως το μεσημέρι της Δευτέρας και θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Το ημερήσιο όριο ανάληψης τίθεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα, ποσό που αντιστοιχεί 1.800 ευρώ το μήνα.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν θα επηρεαστούν, καθώς θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών (web banking, phone banking).

Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

Η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κηρύσσεται τραπεζική αργία στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου.

Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η εν λόγω χρονική περίοδος δύναται να συντμηθεί ή να παραταθεί.

Κατά την τραπεζική αργία, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό και σε αυτές θα έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία της για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

α) αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜs, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Τα ΑΤΜs θα λειτουργήσουν εντός το πολύ 12 ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.

β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

γ) πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

δ) συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής – web banking – ή συναλλαγές δια της τηλεφωνίας) για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τα ΑΤΜs.

Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

πηγή: news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr