ΑΝΕΛ – Πιο κάτω από εμάς ο Τιτανικός

24 Νοεμβρίου 201822:44

ΟΙ ΑΝΕΛ είναι το μεγάλο θύμα της συγκυβέρνησης. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου φαίνεται ότι εξαφανίζεται από την πολιτική ζωή, αφού οι ψηφοφόροι του το εγκατέλειψαν οριστικά απορρίπτοντας σε ποσοστό 80% τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως προκύπτει και από τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σε συνθήκες πόλωσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει προβάδισμα 10,9 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (37,8%), διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ ( 26,9%) που καταγράφει ωστόσο τη μεγαλύτερη δημοσκοπική δύναμή του, εξαντλώντας τις εφεδρείες του. Η διαφορά βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο της τριετίας

Όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το πολιτικό αφήγημα που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν βρίσκει ακροατήριο, αλλά – παρά την κυβερνητική αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα – φαίνεται ότι απορρίπτεται μαζικά από τους πολίτες. Έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό συμβάλει το δεδομένο ότι οι δημοσκοπικές τάσεις οδηγούν σε μια πεντακομματική Βουλή.

Οι κινήσεις Τσίπρα, σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%), δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει τη σημασία του ότι σε δυσθεώρητα ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι των (συγκυβερνώντων) ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή η κοινωνική πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνά την πλάτη σε όλες τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα: το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την Συμφωνία των Πρεσπών που απορρίπτεται συντριπτικά από την κοινή γνώμη υπάρχει πλέον και η αποκαλούμενη ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Οι χειρισμοί που έγιναν για το θέμα των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας και όσα ακολούθησαν με τις προσλήψεις στο δημόσιο προκαλούν μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση. Και αυτή η ζημιά δεν αποτυπώνεται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον κυβερνητικό του εταίρο ο οποίος δημοσκοπικά πνέει τα λοίσθια.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εντοπίζονται πλέον στο όριο του στατιστικού σφάλματος καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 1,3% γεγονός το οποίο αντανακλά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου από τη Συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων αλλά και από το εκκλησιαστικό. Χαρακτηριστικό του χάσματος που έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα

Οι εξελίξεις σε αυτά τα θέματα φαίνεται ότι ευνοούν τον Κυριάκο Βελόπουλο το κόμμα του οποίου (Ελληνική Λύση) καταγράφεται πλέον στο 2%.

Πεντακομματική η επόμενη Βουλή

Η δημοσκόπηση της Metron Αnalysis δείχνει πάντως πεντακομματική Βουλή καθώς τόσο το Ποτάμι με 2,5% όσο και η Ένωση Κεντρώων με 2,4% κινούνται αρκετά κάτω από το όριο του 3% που θα τους επιτρέψει την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.

Σταθερή στις προτιμήσεις εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέσηστην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 7,2% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί στην τέταρτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6,9%.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το ΚΙΝΑΛ μετά τις εξελίξεις για το C4i και την εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 6,2%.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr