Αναζητούν “Ανάσα” για την απασχόληση των νέων στη γεωργία. Ευκαιρίες απασχόλησης και Διημερίδα

27 Μαΐου 201313:17

Η διημερίδα του Σχεδίου Δράσης «Ανάσα Αγροτικού Χώρου Ξάνθης» ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Την Ημερίδα διοργάνωση ο Δήμος Ξάνθης, ως εταίρος, της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΑΝΑΣΑ για την επιχειρηματικότητα νέων αγροτών – ανέργων – νέων επιστημόνων στον αγροπεριβαλλοντικό και αγροδιατροφικό τομέα. Στόχος της η επιμόρφωση και ενημέρωση των υποψήφιων ωφελούμενων του προγράμματος για τη συμμετοχή σε αυτό αλλά και για τους στόχους που τίθενται για τον προσανατολισμό τους και την τελική απασχολησιμότητά τους είτε στην αγορά εργασίας, είτε μέσω της κοινωνικής επχιειρηματικότητας.

Συνολικά 120 άτομα πρόκειται να επιμορφωθούν και να προωθηθούν στην απασχόληση, στο πλαίσιο του προγράμματος ενώ οι αιτήσεις ξεκίνησαν ήδη στους Δήμους της περιοχής και την ΠΕΔ/ΑΜΘ

Οι εταίροι της αναπτυξιακής σύμπραξης

Εταίροι της Αναπτυξιακής σύμπραξης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, οι Δήμοι της Περιοχής, η Περιφερειακή Ενότητα, η ΠΕΔ ΑΜΘ, το ΚΕΚ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης, η Παρέμβαση-Ιintervention, ενώ συντονιστής εταίρος είναι η εταιρία ToThePoint. Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, η εκπρόσωπος του ΕΒΕ Ελένη Κίτσου  ενώ παραβρέθηκαν στην εκδήλωση δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και δεκάδες υποψήφιοι ωφελούμενοι.

Φ. Καραλίδης, Πρόεδρος ΑΝΑΣΑ: Στηρίζουμε με δράσεις τους νέους αγρότες

Η αρχική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Φώτη Καραλίδη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχει ήδη κάνει σωρεία δράσεων στον πρωτογενή τομέα με στόχο οι νέοι που θα επιχειρήσουν να έχουν προϋποθέσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες τους με μειωμένο κόστος. «Αυτός ήταν ο προσανατολισμός μας, η δημιουργία δρόμων για την ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών» Χαρακτήρισε ωραίο ιδεολόγημα την «αναδιάρθρωση καλλιεργειών» αλλά ανέφερε ότι αυτό πρέπει να οριοθετείται με συγκεκριμένες ενέργεις, προσθέτοντας ότι για την ΠΕ Ξάνθης αυτό μεταφράστηκε από την αρχή της θητείας στην αξιοποίηση της Γεωθερμίας, όπως ανέφερε μμνημονεύοντας και τη συμβολή του Σωκράτη Ξυνίδη σε αυτό.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης απαρίθμήσε μια σειρά από δράσεις και έργα που έχουν γίνει για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα όπως οι αναδασμοί που είναι σε εξέλιξη, η διευθέτηση χειμμάρων, μελετητικές ενέργεις, διανομές δημοσίων εκτάσεων κ.α.

Το περιεχόμενο της πρώτης μέρας

Στην πρώτη ημέρα της διημερίδας μίλησαν στους παρευρισκόμενους νέους οι επιστημονικές συνεργάτιδες του συντονιστή εταίρου Κωνσταντίνα Τσάκου και Ιωάννα Σβήρκου,  που παρουσίασαν το σχέδιο δράσης, O Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Σταύρος Βαβίας, Η Χριστίνα Ταβουλτσίδου εκ μέρους της Διαχειριστής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Ζαλίδης, η επιστημονική συνεργάτης της ΕΠΑ Δήμητρα Αδαμαντίδου, ο Κώστας Δαλάτσης από τον αγροτικό σύλλογο ΕΝΟΤΗΤΑ του Δήμου Τοπείρου.

ANASA LAKIS ANASA KITSOU 1 ANASA FOTIS ANASA DESPOTIS ANASA 5 ANASA 3 ANASA 0 ANASA 1 ANASA 2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr