gaidarakos_small

Ανακύκλωση και πεζοδρόμιο προ ημερησίας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

28 Μαρτίου 201121:22

gaidarakos_smallΤο θέμα της ανακύκλωσης καθώς και αυτό της κατάληψης των πεζοδρομίων είναι τα ζητήματα που θα θέσει εκτός ημερησίας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Συνδυασμός «Πολίτες για την Αλλαγή».

Πιο συγκεκριμένα το θέμα της ανακύκλωσης θέτουν ο Δημήτρης Βορίδης και ο Σπύρος Μαζαράκης, ενώ το θέμα των πεζοδρομίων μόνο ο Δημήτρης Βορίδης. Στο κείμενό τους αναφέρουν:

  1. Η ανακύκλωση, ως έννοια και ιδίως ως πρακτική, είναι πλέον συνυφασμένη με την ποιότητα ζωής όλων των σύγχρονων κοινωνιών του πλανήτη μας, και υπό την έννοια  του στόχου μείωσης του όγκου των απορριμμάτων είναι και μια ανάγκη επιτακτική δεμένη με τον πολιτισμό, με την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών μέσω και της εξοικονόμησης πόρων. Η Ανακύκλωση στον Δήμο Ξάνθης ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα, ποτέ στην πρώτη γραμμή των στόχων της Δημοτικής Αρχής, όμως μία μικρή προσπάθεια συνέχισης κάποιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, (συλλογής περίπου 5 τόνων τον μήνα και στη συνέχεια ανακύκλωσης), έστω και για τα προσχήματα, (διότι  υπήρχε και η άποψη που έλεγε ότι το υλικό του κάδου αντί για ανακύκλωση μεταφέρονταν στον ΧΑΔΑ, εξαπατώντας έτσι την αγνή προσπάθεια των πολιτών), υπήρξε τα τελευταία 2 χρόνια και εννοούμε τον κάδο συλλογής χάρτου έξω από την είσοδο του κολυμβητηρίου. Εδώ και καιρό έπαψε και αυτός να υπάρχει με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Καλείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την συλλογή χάρτου και την πορεία αυτού έως την ανακύκλωση, αλλά και το πρόγραμμα του Δήμου σε σχέση με την ανακύκλωση πλαστικών, υάλου κλπ.
  1. Ο Δήμος Ξάνθης τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει εξαιρετικά μεγάλα ποσά για την κατασκευή πεζοδρομίων, κατά βάση για την ασφαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών. Η υποτιθέμενη πρόθεση αυτή όμως δεν λειτουργεί διότι με ανοχή και της Δημοτικής Αστυνομίας, τα πεζοδρόμια καταλαμβάνονται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου από αυτοκίνητα σταθμευμένα δυσκολεύοντας έτσι την κυκλοφορία των πεζών, εκθέτοντάς την ζωή τους σε κίνδυνο αλλά και επιβαρύνοντας την ψυχική τους υγεία, υποβαθμίζοντας έτσι την Ποιότητα Ζωής στην πόλη. Τα χρηματικά πρόστιμα ουδόλως συμβάλλουν στην αναβάθμιση ποιότητας ζωής αλλά και στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Προσωπικά έχω να προτείνω προς διάλογο στην επιτροπή και εν συνεχεία εξέταση από την αρμόδια υπηρεσία το εξής σχέδιο προς υλοποίηση: Tήν δημιουργία περιφραγμένου χώρου –μάνδρας- σε ένα από τα αναξιοποίητα οικόπεδα του Δήμου  και την άμεση μεταφορά με γερανό των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί είτε από τον Δήμο Ξάνθης είτε σε συνεργασία με την τροχαία, ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι η απελευθέρωση των πεζοδρομίων γίνεται άμεσα . Τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα ρυμουλκούνται στην μάνδρα, τυχόν κατοικίδια οδηγούνται στο κυνοκομείο, ο δε ιδιοκτήτης για να παραλάβει το αυτοκίνητό του πληρώνει τον γερανό, το πρόστιμο παράνομης στάθμευσης καθώς και το κόστος της φιλοξενίας του αυτοκινήτου στην μάνδρα. Η πολιτική υπέρ του πολίτη πρέπει να είναι υπέρτατος σκοπός. Εννοείται ότι θα προηγηθεί η περίφραξη του χώρου της μάνδρας η κατασκευή μικρού οικίσκου για τον φύλακα, η αγορά γερανού και ΕΝΗΜΕΡΟΤΙΚΗ 3μηνη καμπάνια (εφημερίδες, τηλεόραση, φειγ βολάν, κλπ) για την ενημέρωση όλων των πολιτών για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, καθώς και η προσθήκη στις πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης, του σήματος του γερανού που μεταφέρει αυτοκίνητο. Επί τριμήνου η δημοτική αστυνομία (και στις εισόδους της πόλης) θα καλεί τους οδηγούς σε συνεργασία. Τελικός στόχος: ΟΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ – Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ. Συμπερασματικά, το κόστος οργάνωσης της υπηρεσίας είναι χαμηλό (χαμηλότερο από το κόστος ενός τεχνικού έργου κατασκευής πεζοδρομίων, θα αποφέρει σύντομα έσοδα στον Δήμο (επομένως το κόστος λειτουργίας του θα αποσβεσθεί από τα έσοδα) και θα συντελέσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr