Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης για ταν νεκρά ψάρια στη Βιστωνίδα

23 Ιουλίου 201416:11

 

Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Ξάνθης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το χρονικό διάστημα της Παρασκευής 18.07.2014 και Σαββάτου 19.07.2014, παρατηρήθηκε μαζικός θάνατος υδρόβιων οργανισμών, κυρίως ιχθύων, στη λίμνη Βιστωνίδα.

Η υπηρεσία μας ενημερώθηκε από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας. Για τις απαραίτητες ενέργειες επελήφθησαν τα αρμόδια τμήματα Κτηνιατρικής και Αλιείας. Υπήρξε άμεση συνεργασία με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό και το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και οργανώθηκε η ενημέρωση όλων των υπηρεσιών, η συλλογή δειγμάτων και η παρακολούθηση του φαινομένου. Η υπηρεσία έλαβε μέρος και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή στις 19.07.14 με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε αναμονή για την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων (μικροβιολογικές, παρασιτολογικές, ιστολογικές, τοξικολογικές, οργανοφωσφορικά, οργανοχλωριωμένα, βαρέα μέταλλα, ανίχνευση τοξικού φυτοπλαγκτού).

Η ανάλυση των πρώτων δεδομένων, αλλά και τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα υποδεικνύουν πως πρόκειται για φαινόμενο άνθισης φυτοπλαγκτού, το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οδήγησε σε μειωμένες συγκεντρώσεις οξυγόνου (ανοξία), ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, και επακόλουθο θάνατο ιχθύων. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε είδος κυανοβακτηρίου σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Εξετάζεται η πιθανότητα παραγωγής τοξινών από το συγκεκριμένο κυανοβακτήριο, οι οποίες συντέλεσαν και αυτές στην απώλεια των ιχθύων. Η έντονη αύξηση του πληθυσμού του οφείλεται κυρίως στις βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες εμπλούτισαν τα νερά της λίμνης με θρεπτικά υλικά από την πολύ μεγάλη λεκάνη απορροής της, στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, αλλά και στις διαχρονικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης. Τα παραπάνω θεωρούνται σε πρώτη εκτίμηση ως κύριες αιτίες του φαινομένου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr