Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

8 Ιουλίου 201413:11

H Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Έβρου για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

 Η μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Β. Ελλάδας, η ΕΒΖ, βάζει λουκέτο με εντολή της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας, που στην ουσία αποτελεί ΚΛΕΙΣΙΜΟ, των δύο εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες δε σημαίνει μόνο την ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή, αλλά οδηγεί και στην ερήμωση και θανάτωση ολόκληρων περιοχών.

Μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες που φέρουν οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι υφυπουργοί του Έβρου, αλλά και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διάφορα τερτίπια αποποιούνται ευθυνών και δεν αναλαμβάνουν καμία ουσιαστική δέσμευση και πρωτοβουλία για να μείνουν τα εργοστάσια σε λειτουργία.

Την Κυριακή το πρωί ο Δήμαρχος Ορεστιάδας συγκάλεσε ΚΛΕΙΣΤΗ σύσκεψη με τους Βουλευτές του Έβρου, επιλεγμένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους της ΕΒΖ και εργαζομένων. Στη σύσκεψη αυτή ΔΕΝ κλήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ας κρίνουν οι πολίτες του νομού εάν έπρεπε θεσμικά να συμμετέχει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου καταγγέλλει τη σύσκεψη – φιάσκο που συγκλήθηκε, προκειμένου να διαχειριστούν επικοινωνιακά το κλείσιμο του εργοστασίου. Θεωρούμε απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη βιωσιμότητα της περιοχής του Βορείου Έβρου, των εργαζομένων της και των κατοίκων της περιοχής, όπως είναι το κλείσιμο του εργοστασίου, να συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες, αφήνοντας αμέτοχους και ανενημέρωτους τους πολίτες.

Ωστόσο, η δυναμική παρουσία των πολιτών άνοιξε τις πόρτες του Δημαρχείου. Ζητήσαμε από τους Υφυπουργούς – Βουλευτές του Έβρου να δεσμευτούν ενώπιον των πολιτών ότι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους και με όποια συνέπεια να μην ανασταλεί η λειτουργία των εργοστασίων. Καμία δέσμευση δεν υπήρξε από αυτούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγια θέση εδώ και πολύ καιρό για την υπόθεση της ΕΒΖ:

– Η πολιτική της κυβέρνησης για την ΕΒΖ εντάσσεται στη συνολική πολιτική ξεπουλήματος του Δημόσιου πλούτου της πατρίδας μας. Τα κλειστά, συνεπώς απαξιωμένα εργοστάσια, θα μπορέσουν πιο εύκολα να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στους πλιατσικολόγους – «επενδυτές» φίλους της κυβέρνησης.

– Δεν αναγνωρίζουμε, ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον, δαιδαλώδεις σκοτεινές διαδικασίες ξεπουλήματος της Βιομηχανίας, εξυπηρετώντας κυβερνητικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

– Δεν αναγνωρίζουμε το πλαστό χρέος της ΕΒΖ στην ΑΤΕ που δημιουργήθηκε με δάνεια που πάρθηκαν με σκανδαλώδη επιτόκια.

– Ζητούμε την πληρωμή των 70.000.000 € που οφείλουν με σκανδαλώδη τρόπο στην ΕΒΖ δύο μόνο από τους πελάτες της.

– Καταγγέλλουμε την πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί στην απομάκρυνση των παραγωγών από τη καλλιέργεια τεύτλου, συνεπώς και στο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης.

– Πιστεύουμε ακράδαντα και με στοιχεία ότι η ΕΒΖ υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εφόσον εξυγιανθεί.

– Απαιτούμε, έστω και για μια φορά η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. και να επιβάλλει, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, το μοντέλο που εφαρμόσθηκε για την Φιλανδία αλλά και τη Γαλλία το οποίο για «ειδικούς λόγους» επέτρεπε τη στήριξη των ζαχαροβιομηχανιών των χωρών αυτών από τα ίδια τα κράτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους φορείς και κάθε πολίτη του Έβρου:

– Να μην υποχωρήσουν απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα στον αγώνα για την προστασία της περιουσίας του ελληνικού λαού και να αναλάβουν κινηματικές πρωτοβουλίες για να μη μπει η ταφόπλακα στην περιοχή μας και τις ζωές μας.

– Να απορρίψουν διχαστικές λογικές που προπαγανδίζουν βουλευτές του νομού και ζητάνε να κλείσει το εργοστάσιο των Σερρών και όχι της Ορεστιάδας αφού με αυτή την τακτική είναι μαθηματικά βέβαιο το κλείσιμο και των δύο εργοστασίων.

– Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς βουλευτές και να αναλάβουν με δική τους πρωτοβουλία την οργάνωση ενός Πανέβριου Ξεσηκωμού για την υπεράσπιση της ΕΒΖ.

– Η υπόθεση της ΕΒΖ είναι υπόθεση όλων μας και καλούμε σε κοινό αγώνα για να ξανανάψει το φουγάρο του Εργοστασίου!

Ν.Ε. ΕΒΡΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr