Αναδρομική επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος σε δικαστικούς

12 Οκτωβρίου 201623:32

Σε μια χρονική συγκυρία στην οποία υπάρχουν ήδη αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τους δικαστικούς, και παράλληλα κρίνονται μείζονα θέματα, όπως ενδεικτικά η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για την επιστροφή του 25% του φόρου των δικαστικών, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισής τους με τους βουλευτές, έρχεται να αυξήσει τις εντάσεις με επίκεντρο τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Πέραν των μισθολογικών θεμάτων και της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών, παρά τη ρητή και σαφή συνταγματική απαγόρευση, που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους  Βασιλική Θάνου (πρόεδρο του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας), η ρύθμιση για τη φορολογική αντιμετώπιση των δικαστικών αντιμετωπίστηκε ως μία ακόμη αφορμή για την άσκηση πολιτικής κριτικής περί προνομιακών σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης. 

 

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καλεί τις εφορίες να εφαρμόσουν απόφαση του μισθοδικείου και να επιστρέψουν το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας στους δικαστικούς, στο πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών τους με αυτούς των βουλευτών που τυγχάνουν ανάλογης έκπτωσης.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1147/2016, η οποία εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου και έχει δημοσιευτεί από τις 3 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους. Η ρύθμιση αφορά τους δικαστικούς όλων των βαθμίδων καθώς και τους συνταξιούχους δικαστές.

kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr