Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση

13 Μαΐου 201320:40

Διπλή οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση και προς τον ΣΕΒ άσκησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι στην ετήσια συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επικρίνοντας τη μεν κυβέρνηση για επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, τους δε βιομήχανους για την απουσία τους από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και ανθρωπιστικής κρίσης και πρόσθεσε ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε αν δε συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως μέχρι χθες.

Η χώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, χρειάζεται ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει την ολική καταστροφή, σημειώνοντας ότι ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές έχουμε όλοι, πολιτικά κόμματα και παραγωγικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η απουσία σας από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδικαιολόγητη. Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα». «Δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», είπε και κάλεσε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει αυτή την απόφαση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι το κόμμα του θέλει να ανασυγκροτήσει την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα, που άλλοι διαλύουν και αυτό, όπως σημείωσε, «δεν είναι δυνατό να γίνει και δεν θα γίνει, με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές θέσεις του τελευταίου διαστήματος, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα βγει σύντομα από την κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ζούμε μια περίοδο μύθων. Τελευταίο στάδιο της πολιτικής των μνημονίων, φαίνεται ότι είναι η μυθολογία».

Και πρόσθεσε:

«Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ, μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη, μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία, μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία, μύθος ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί την πολιτική σταθερότητα, μύθος ότι όλα εν γένει αλλάζουν προς το καλύτερο».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «αυτή στρατηγική της μυθολογίας πιθανόν να σχετίζεται με εκλογικά σχέδια, βασικά, όμως, εκφράζει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και της πολιτικής της» και πρόσθεσε ότι «στο ψέμα, την εξαπάτηση, τη διαστρέβλωση καταφεύγουν καθεστώτα αυταρχικά, διεφθαρμένα και κυρίως αποτυχημένα».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας, ότι βγαίνουμε από το τούνελ, μπας και βγάλουμε και τον επόμενο μήνα, δεν συνιστά στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα μιας χώρας, που χειμάζεται. Ούτε μπορεί διαρκώς να παραμερίζεται η λαϊκή αντίδραση με την πυγμή της καταστολής και με πολιτικές επιστρατεύσεις που παραπέμπουν σε δικτατορίες».

Απαντώντας στα όσα λέγονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κούρεμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση είναι ένα νέο κούρεμα μετά τις Γερμανικές εκλογές, πρέπει να είναι προετοιμασμένη πως αυτό θα συνοδευτεί με ένα πακέτο τόσο σκληρό, όσο δεν έχουν ακόμη και οι ίδιοι φανταστεί».

Η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι επωφελής για τη χώρα, μόνον αν ο λαός μας παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις, είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μόνον αν ο λαός μας, με τους αγώνες και τη δημοκρατική του επιλογή, αναδείξει μια κυβέρνηση χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς χαλινάρια, να διαπραγματευθεί και να κερδίσει προς όφελος του λαού και του τόπου.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μεταμνημονιακή εποχή», ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες, άμεσες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας:

1. Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση, με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που συμμετέχει και αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο και άλλο πράγμα η «πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τέλος «στην ψευδώνυμη επιχειρηματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, που είναι ο πνεύμονας της κρατικοδίαιτης διαπλοκής», αλλά θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Παρουσιάζοντας τους αναπτυξιακούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε:

– Στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

2. Στον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και στην ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

3. Στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Απάντηση Κυβέρνησης

Για αλαζονικό παραλήρημα κατηγόρησε η κυβέρνηση τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «φαντασιώνεται δρόμους κοινωνικής πάλης», ότι αμφισβητεί ευθέως τη Δημοκρατία, λέγοντας ότι «έχουμε πλήρη αίσθηση των περιορισμένων δυνατοτήτων να ανατρέψουμε τα πράγματα by the book» και ότι βλέπει εαυτόν ως νέο Λένιν.

«Προφανώς, η «κοινωνική πάλη» που ευαγγελίζεται, είναι οι δολοφονικές επιθέσεις τύπου Χαλκιδικής και οι εκβιαστικές πρακτικές συνδικαλιστών που τζογάρουν με το μόχθο και την αγωνία των μαθητών», συνέχισε ο κ. Κεδίκογλου και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε ότι «τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που φαντασιώνεται θα παραμείνουν μόνο εκεί, στις φαντασιώσεις του».
www.agelioforos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr