Aλ. Τσίπρας από Κομοτηνή: “Η τρόικα δεν θα φύγει αν δεν τη διώξουμε εμείς”

15 Μαρτίου 201408:49

«Η τριπλή εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι όχι απλώς κρίσιμη, αλλά μάχη ζωής και θανάτου, για την πατρίδα και το λαό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική ομιλία του στο Πολιτιστικό Κύτταρο στην Κομοτηνή. «Έφτασε η ώρα να ξεσπάσει σαν θύελλα ο ελληνικός λαός.  Η ώρα να δώσουμε την τελική μάχη της απελευθέρωσης από τα μνημόνια, την κοινωνική βαρβαρότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει απάντηση «πριν η Ελλάδα ξεπουληθεί οριστικά και οι άνθρωποί της καταντήσουν μια φιμωμένη και φτηνή εργατική μάζα. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία ελπίδα για το λαό μας».

«Αυτές οι ευρωεκλογές είναι μάχη, κρίσιμη, αποφασιστική για το δρόμο στον οποίο θα πορευτεί η Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός νότος δέρνεται από τους ανέμους της λιτότητας και του αυταρχισμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος με την Ευρωπαϊκή Αριστερά για την προεδρεία της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα έχει γίνει πεδίο βολής και επιβολής της πιο βάρβαρης λιτότητας, των πιο βάρβαρων μέτρων που σχεδιάζονται και παράγονται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προελαύνει η πιο απόλυτη, αυταρχική και άκαμπτη δικτατορία των αγορών εις βάρος των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

«Γι’ αυτό οι ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους ευρωπαϊκούς λαούς να στείλουν στον αγύριστο τις τρόικες και τα μνημόνια και να βάλουν τη σφραγίδα τους στον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να διατρανώσει την απαίτησή του να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Και να αλλάξει ριζικά στάση απέναντι στις χώρες του νότου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Handelsblatt, όπου «καταγράφεται η εκτίμηση ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα για τα επόμενα 50 χρόνια» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι δε πρόκειται να φύγουν αν δε τους διώξουμε εμείς». «Αυτοί και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν και τους στηρίζουν θα κάνουν ότι μπορούν για να κρατηθούν για πάντα στις ζωές μας. Γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιούν το ψέμα, την καταστολή, την τρομοκρατία, την προπαγάνδα του μίσους, τα εμφυλιοπολεμικά στερεότυπα, τις μονταζιέρες, τις προκλήσεις», τόνισε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, έκανε λόγο για «παρωδία» και «χορωδία των εκβιασμών εις βάρους του λαού». Ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα, επεσήμανε: «Δεν τους αφήνει, λένε, η τρόικα να μοιράσουν το μοιράσουν στους ένστολους και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κι αυτοί παλεύουν σκληρά να αλλάξουν την απόφασή της. Παλεύουν πολύ σκληρά! Μάλιστα! Θυμάστε τη δήλωση του κυρίου Στουρνάρα πριν λίγο καιρό; Όταν ομολόγησε ότι η κυρία Λαγκάρντ του πρότεινε να στηρίξει πρόταση του ΔΝΤ για σημαντικό κούρεμα του χρέους; Κι ο ίδιος αρνήθηκε επειδή ο Σόιμπλε του είχε πει “Γιάννη ξέχασέ το”; Τόσο σκληρά διαπραγματεύονται».

«Εμείς δεν μπαίνουμε στο κόπο να αμφισβητήσουμε λογιστικά το πλεόνασμα. Όχι γιατί δεν ξέρουμε με τι αλχημείες και τι κόλπα στα όρια της απάτης κατασκευάζουν τους αριθμούς που τους βολεύουν. Αλλά γιατί το κύριο και το βασικό για μας είναι άλλο:Το πλεόνασμα αυτό είναι βαμμένο με αίμα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές, «και σε αυτές και στις επόμενες», ανάφερε, «ξέρουμε, γιατί το έχουμε δει το έργο, θα πέσουν κατά πάνω μας.. Με τρομοκράτηση, με απειλές, με εκβιασμούς». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε πως «εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη  τις υποσχέσεις όχι απέναντι στα πρόσωπά σας, απέναντι στην κοινωνία που βάλλεται. Είναι η δική μας υποχρέωση. Όλοι μαζί όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο αγώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για να τον κερδίσουμε».

Βάζουν μια ολόκληρη κοινωνία στην κρεατομηχανή

Μιλώντας, νωρίτερα την Παρασκευή, στο Εργατικό Κέντρο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο πείραμα που συντελέστηκε τα 3 – 4 τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όπου κάποιοι τεχνοκράτες αποφάσισαν να βάλουν μια ολόκληρη κοινωνία στην «κρεατομηχανή» και να την δεσμεύσουν, καθώς η Ελλάδα έχει πλούτο, παραγωγή και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που έγινε, είπε ο κ. Τσίπρας είναι να ρίξουν τον κόσμο στον Καιάδα της ανεργίας, της διαθεσιμότητας, της φτώχειας και της μετανάστευσης.

Όλοι οι απολυμένοι αποτελούν σήμερα το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, που ετοιμάζεται τώρα να πουλήσει και πλεονάσματα θράσους, τόνισε, αναφερόμενος στην πρωτοφανή καταστροφή που υπέστη η χώρα στους τομείς της ανεργίας που ξεπέρασε το 30% και το 60% στους νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι  η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί στη νέα κατοχή και στην προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους στη νέα Γερμανική Ευρώπη», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ότι υπό το κράτος της απειλής ψηφίζει όλες τις καταστροφικές επιταγές που της έχουν επιβληθεί.

Επίσης, επεσήμανε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, η τρόικα θα φύγει από την χώρα, ενώ θα αποκατασταθούν όλες οι μεγάλες αδικίες που έγιναν κατά παράβαση του συντάγματος και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στόχος μας, ούτε ένας συμπολίτης μας, χωρίς να έχει την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ρεύμα, σε φαγητό, σε στέγαση», σημείωσε.

Συνάντηση με εργαζόμενους της ΔΕΗ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το Εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και συναντήθηκε με εργαζόμενους που αντιδρούν στο νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση του 30% της παραγωγής της ΔΕΗ αλλά και της εμπορίας της. Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι ανάμεσα στις μονάδες που δίνονται προς πώληση είναι και ο σταθμός ΑΗΣ της Κομοτηνής και ζήτησαν την στήριξή του, προκειμένου, όπως και οι υπόλοιπες μονάδες που βγαίνουν προς πώληση, να παραμείνει στην ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει την αγοραπωλησία του κομματιού της ΔΕΗ που προσφέρει η κυβέρνηση και ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Ευρωβουλευτής από τη μειονότητα

Επόμενος σταθμός του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Εχίνος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως η παρουσία του στην ορεινή Ροδόπη αποτελεί μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολίτες δυο κατηγοριών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποψήφιο ευρωβουλευτή από τη μειονότητα. Επίσης, επεσήμανε πως αν εκλεγεί ο συνδυασμός του υποψηφίου περιφερειάρχη Κώστα Μορφίδη, που υποστηρίζεται στη Αν. Μακεδονία και Θράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένας θεματικός αντιπεριφερειάρχης θα είναι από χώρο της μειονότητας.

tvxs.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr