Αλ. Κοντός: Ερώτηση για τις ζημιές σε καλλιέργειες του Δήμου Αβδήρων

29 Οκτωβρίου 201416:34

Οι Ζημιές σε καλλιέργειες του Δήμου Αβδήρων είναι το θέμα ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού προς τον Υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, σε άλλη ερώτησή του ο πρώην Υπουργός. Με άλλη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Γεωργίας θέτει με τα προβλήματα ασφάλισης στη παράκτια αλιεία. Αναλυτικά οι δύο ερωτήσεις:

Προς τον Υπουργό Γεωργίας

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι παραγωγοί φρούτων ,ακτινιδίων και οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Αβδήρων στο Νομό Ξάνθης μετά τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους και να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών;

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Γεωργίας

Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της παράκτιας παραδοσιακής αλιείας, τα οποία επιδεινώνονται από την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Στον συγκεκριμένο κλάδο η μεγάλη πλειοψηφία των σκαφών είναι μικρά σε μέγεθος, κάτω των 10 μέτρων και αφορούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Όσοι συμμετέχουν στην παράκτια αλιεία, είτε είναι μέλη των οικογενειών των ιδιοκτητών είτε αλιεργάτες, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ασφάλιση στον ΟΓΑ, ενώ για τους εργάτες γης υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίζονται από τον εργοδότη τους με εργόσημο, δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τους αλιεργάτες, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες των παράκτιων αλιευτικών σκαφών να ασφαλίζουν τους αλιεργάτες τουλάχιστον ανά μήνα, παρόλο που λόγω των συνθηκών που ισχύουν μπορεί να εργαστούν μία ή δύο μέρες τον μήνα.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των σκαφών, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα αναγκάζονται να εργάζονται από κοινού χρησιμοποιώντας τα σκάφη τους εναλλάξ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται ως αλιεργάτες εφόσον δεν εργάζονται στο σκάφος ιδιοκτησίας τους, μολονότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ως αλιείς – ιδιοκτήτες.

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται και με τα μέλη των οικογενειών των ιδιοκτητών που για να εργαστούν στο αλιευτικό σκάφος της οικογένειας είναι υποχρεωμένα να ασφαλιστούν ως αλιεργάτες παρόλο που μπορεί να είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρωερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε τι μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να εξορθολογιστεί η ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και να προσαρμοστεί στα επίπεδα της πραγματικής απασχόλησης;

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr