Ακτίνες Χ στα τελωνεία για να αντιμετωπιστούν το λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά

12 Ιουλίου 201319:00

Την παρέμβαση Στουρνάρα για να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου με ακτίνες Χ στα τελωνεία ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας

Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, κατά την συνάντησή τους, για την τοποθέτηση στα τελωνεία συστημάτων ελέγχου με ακτίνες X (X RAY), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του λαθρεμπορίου (τσιγάρων, παραποιημένων προϊόντων κ.λπ.) και της διακίνησης ναρκωτικών.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Σούρλας, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έστειλε στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ προκύπτει ότι:

Από το 2004 μέχρι και σήμερα προκηρύχθηκαν πέντε διαγωνισμοί για την προμήθεια συστημάτων ανίχνευσης (2004, 2007, 2009, 2010, 2011) και ματαιώθηκαν όλοι, κατά κύριο λόγο για τις προδιαγραφές.

Ο πρώτος μάλιστα διαγωνισμός προκηρύχτηκε το 2004 για την προμήθεια ενός συστήματος X-RAY και ματαιώθηκε το 2010 λόγω προδιαγραφών, δηλαδή χρειάστηκαν επτά χρόνια για να αντιληφθούν και να αποφανθούν οι αρμόδιοι παράγοντες!

Και όλα αυτά τα πρωτοφανή και εξοργιστικά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι:

Το 2009 με το σύστημα ανίχνευσης που είχαν εγκαταστήσει οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά και στη συνέχεια το απέσυραν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοκαΐνης που ανερχόταν σε ΜΙΣΟ ΤΟΝΟ.
Σε καμία περίπτωση, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, δεν αρκούν οι φυσικοί έλεγχοι από τους τελωνειακούς υπαλλήλους.
Οι πιστώσεις για την προμήθεια πέντε συστημάτων, που ανέρχονταν σε 9 εκ. ευρώ, ήταν εξασφαλισμένες από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τώρα από τον Ειδικό Λογαριασμό Τελωνείων για την εγκατάσταση εννέα συστημάτων ελέγχου για την κάλυψη των αναγκών.

Εφόσον, χρειάζονταν αυτές οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό έπρεπε να είχε συνεκτιμηθεί ότι το κράτος χάνει έσοδα μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ύψους 800 εκ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άμεσες ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται επί είκοσι χρόνια και βλάπτει τόσο την οικονομία, όσο και το κατ’ εξοχήν ανθρώπινο δικαίωμα της δημόσιας υγείας.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr