aimodotes xanthis agaph

Εθελοντική Αιμοδοσία «Μνήμη και Δωρεά ΑΓΑΠΗΣ»

26 Ιανουαρίου 201110:30

aimodotes_xanthis_agaphΜε Δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ξάνθης καλεί τον κόσμο σε Εθελοντική Αιμοδοσία:

 «Σ’ αυτό το άρθρο θα καταπιαστούμε με ένα άλλο θέμα που σε πολλούς θα φανεί ίσως άσχετο με την ενότητα που αρθρογραφούμε ως συνήθως αλλά  όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω είναι μέσα στο θέμα και στην επικαιρότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στις δωρεές οργάνων, ενώ το νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις υστερεί πολύ σε σχέση με το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα μας. Λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται μεταμοσχεύσεις οργάνων που προέρχονται από δωρεά ζωντανού δότη με βαθμό συγγένειας πέραν του δευτέρου βαθμού. Σ΄ όλη την Ευρώπη οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να δωρίσει ένα όργανό του σε όποιον επιθυμεί και όχι κατ΄ ανάγκη σε κάποιον στενό του συγγενή. Σ’ όλο τον κόσμο μπορεί να γίνεται ανταλλαγή οργάνων από ζώντες δότες κατά ζεύγη, ενώ αυτό δεν μπορεί να γίνει στη χώρα μας. Για παράδειγμα στη χώρα μας δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή μοσχευμάτων στην περίπτωση που π.χ. υπάρχουν δύο ασθενείς, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Καλαμάτα και έχει βρεθεί για τον καθένα ένας δότης, αλλά τελικά οι συμβατοί δότες είναι εντελώς αντίθετοι με τη δήλωσή τους. Δεν είναι δυνατό δηλαδή να ανταλλαχθούν οι δότες και τα μοσχεύματα κάτι που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Αν εφαρμοζόταν στη χώρα μας θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς το συντομότερο και με το μικρότερο κόστος. Επίσης πολλά μοσχεύματα από νεκρούς δότες “χάνονται” καθώς οι συγγενείς του νεκρού, επειδή βιάζονται να τον κηδέψουν, δεν μπορούν να περιμένουν να έρθει το συνεργείο των γιατρών που θα αφαιρέσουν το μόσχευμα και ανακαλούν τη δωρεά. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Βέργουλα, διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και υπεύθυνου του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Β. Ελλάδας, «υπάρχει η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ανεξάρτητα αμειβόμενου συντονιστή ιατρού ο οποίος θα επισκέπτεται τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα συντάσσει αναφορές σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονται σε φάση επικείμενου εγκεφαλικού θανάτου ώστε, σε περίπτωση που θα υπάρξει δωρεά οργάνων, οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται στο συντομότερο δυνατό».

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών της Ξάνθης από το 2007 έχει προσθέσει στα καταστατικό του και τη διάδοση της δωρεάς οργάνων και ιστών σώματος και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και στο θέμα αυτό. Στα τέλη Ιανουαρίου συμπληρώνονται τρία έτη από την «κοίμηση» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ήταν 28 Γενάρη του 2008 όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ο Σύλλογος της Ξάνθης για τέταρτη φορά διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία το τελευταίο Σάββατο του μήνα Ιανουαρίου ως μνημόσυνο «αγάπης» θέλοντας να τιμήσει πραγματικά τη μνήμη ενός Ξανθιώτη, ενός μεγάλου ιεράρχη και ενός ανθρώπου υπέρμαχου της εθελοντικής αιμοδοσίας και κυρίως της δωρεάς οργάνων. Εκτός τον άλλων ο μακαριστός είχε γράψει δεκάδες άρθρα υπέρ της δωρεάς οργάνων, είχε δηλώσει ο ίδιος δωρητής στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, είχε ανακοινώσει με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (12.10.1999), ότι θεωρεί την δωρεά οργάνων του σώματός μας για μεταμόσχευση ως θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας, παρότρυνε άπαντες τους υγιείς να γίνουν δωρητές. «Η προσφορά υγιών οργάνων για μεταμοσχεύσεις αποτελεί σπουδαία συνεισφορά στο βωμό της αγάπης προς τον συνάνθρωπο» δήλωνε εκτός των άλλων.

Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 και από τις 09:00 έως τις 14:00 στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης στην Κεντρική Πλατεία. Ένα πραγματικό ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΓΑΠΗΣ εις μνήμη ενός μεγάλου θρησκευτικού ηγέτη.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr