Αγωγό για να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο σχεδιάζει η Energean

6 Ιουλίου 201815:10

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσιεύμα του Reuters η Energean ζητάει έγκριση από την Κύπρο για την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινάει από τα ισραηλινά κοιτάσματα Karish και Tanin που διαχειρίζεται η εταιρία και θα καταλήγει στην Μεγαλόνησο μεταφέροντας 0.5-1 bcm φυσικού αερίου το χρόνο.

H Energean, η οποία πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει δεσμεύσει 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin στην ισραηλινή ΑΟΖ, τα αποθέματα των οποίων εκτιμώνται σε 2.4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 32.8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντος συμπύκνωσης.

Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι με βάση εκτιμήσεις, στα γύρω οικόπεδα των Karish και Tanin υπολογίζεται ότι βρίσκονται επιπλέον 5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αναμένεται η εξωτερική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

“Υποβάλαμε πρόταση πώλησης του αερίου από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής και Αποθήκευσης (FPSO) στην Κύπρο. Την στείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα”, ανέφερε στο Reuters, ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας.

Να προσθέσουμε επίσης ότι η ελληνική εταιρία υδρογονανθράκων έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ισραήλ για προμήθεια 4.2 bcm φυσικού αερίου το χρόνο.

Η Energean αναβαθμίζει την θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρόσφατη κατασκευή της μονάδας FPSO, η χωρητικότητα της οποίας φτάνει τα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και τα 800.000 βαρέλια η χωρητικότητα υγρών.

Επιδίωξη της εταιρίας είναι να κατασκευάσει έναν αγωγό 200 χλμ. (124 μίλια) με αφετηρία την μονάδα FSPO και κατάληξη την Κύπρο. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Μέσα στο επόμενο διάστημα η Energean θα υποβάλει προσφορές για την σύναψη επιπρόσθετων συμβάσεων προμήθειας με το Ισραήλ, το οποίο εντωμεταξύ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Alon Tavor.

Τέλος, ευκαιρίες για την σύναψη πρόσθετων συμβάσεων προμήθειας θα υπάρξουν όταν η χώρα προχωρήσει στην μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο όσον αφορά τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το 2022, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μαθιός Ρήγας στο Reuters.

energypress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr