t1_spotted-dick

Αγγλική Πουτίγκα στον ατμό με κρέμα (“Spotted Dick”)

19 Ιανουαρίου 201211:37

t1_spotted-dick

Κλασική, σπογκώδης αγγλική πουτίγκα, που χρονολογείται από το 1800. Δεν είναι βαριά και συνοδεύεται από αγγλική κρέμα, που θυμίζει την πατισερί. Ονομάζεται “Spotted Dick”, επειδή περιέχει ξερά φρούτα όπως σταφίδες, τα οποία μοιάζουν με κουκίδες ή πιτσιλιές!

{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Yλικά

για την πουτίγκα:

 1 1/2 κούπα(ες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 1 κούπα(ες) βούτυρο

 1/2 κούπα(ες) ζάχαρη

 1 1/2 κούπα(ες) ψίχουλα από φρέσκο, λευκό ψωμί

 250-300 ml γάλα

 2  αβγά

 1/3 κούπα(ες) ξανθές σταφίδες

 1/3 κούπα(ες) αποξηραμένα κεράσια (cranberries) κι άλλα ξερά φρούτα

 1  λεμόνι, ξύσμα & χυμός

 1  πορτοκάλι, ξύσμα & χυμός

 1/2-1 κούπα(ες) σιρόπι ζαχαροκάλαμου (golden syrup)

για την κρέμα:

 2 κούπα(ες) γάλα

 1 στικ βανίλια

 6-8  κρόκοι αβγών

 100 γρ. ζάχαρη

 30 γρ. κορν φλάουρ

για το σερβίρισμα:

  σιρόπι ζαχαροκάλαμου (golden syrup)

Διαδικασία

για την πουτίγκα:

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τη ζάχαρη και το βούτυρο. Δουλεύω το μείγμα καλά με τα χέρια, να θυμίζει ψίχουλα. Ενσωματώνω και το ψωμί. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το γάλα με τα αβγά. Προσθέτω τα ξύσματα κι ανακατεύω. Σε ένα τρίτο μπολ ρίχνω όλα μου τα αποξηραμένα φρούτα κι ανακατεύω πρόχειρα.

Παίρνω 1 κούπα από τα ξέρα φρούτα και την προσθέτω στο αλεύρι, ανακατεύοντας. Προσθέτω σιγά-σιγά και το γάλα. Δεν το ρίχνω όλο! Το χύνω λίγο-λίγο, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα, μέχρι να σχηματιστεί μια τέλεια ζύμη. Αυτό που ονομάζουν οι παλιοί “όσο πάρει”. (Εγώ χρησιμοποίησα αρκετά λιγότερο γάλα, 50-100ml, αλλιώς γίνεται πολύ υγρό το μείγμα) Η τελική ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακιά και να πέφτει εύκολα από το κουτάλι.

Στο μπολ με τα ξερά φρούτα που κράτησα στην άκρη, προσθέτω τους χυμούς. Παίρνω μια φόρμα για πουτίγκες (κατά προτίμηση με καπάκι) και τη βουτυρώνω. Διαφορετικά, χρησιμοποιώ κάποιο κατσαρόλι χωρίς χέρια. Στρώνω στον πάτο τα αποξηραμένα φρούτα. Τα περιχύνω με το σιρόπι ζαχαροκάλαμου και τα σκεπάζω με τη ζύμη. Κλείνω το σκεύος με το καπάκι του!

σημαντικό: Εάν χρησιμοποιήσω φόρμα για πουτίγκες κι όχι κάποια κατσαρόλα που έχει καπάκι, φροντίζω να την καλύψω με ένα φύλλο λαδόχαρτου κι από πάνω με φύλλο αλουμινόχαρτου, τα οποία στερεώνω στο χείλος με σπαγκάκι! Είναι σημαντικό αυτό, ώστε να μην μπει νερό στην πουτίγκα μου και τη χαλάσει. Διαφορετικά, σκεπάζω με το καπάκι. Επίσης, στερεώνω χαλαρά τα δύο φύλλα στη φόρμα, αφήνοντας λίγο κενό, ώστε να “αναπνέει” η πουτίγκα κατά το βράσιμο. Για να σιγουρευτώ για το είδος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσω, φροντίζω να χωράει 5 κούπες νερό!

Παίρνω μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα, όπως χύτρα π.χ. και τοποθετώ στον πάτο της ένα πυρίμαχο σκεύος, γυρισμένο ανάποδα, το οποίο χρησιμοποιώ σαν βάση. Αφήνω επάνω του τη φόρμα ή κατσαρόλι που έχω μέσα την πουτίγκα. Αυτό το κάνω για να ανασηκωθεί το σκεύος με το γλυκό μου και να κρατήσει περισσότερο νερό η χύτρα, για το πολύωρο βράσιμο.

Γεμίζω τη χύτρα με νερό μέχρι τη μέση της φόρμας. Κλείνω και το καπάκι της χύτρας! Χρησιμοποιώ αρχικά τη μεγάλη φωτιά, μέχρι να βράσει το νερό και κατόπιν χαμηλώνω. Αφήνω την πουτίγκα μου να βράσει για 2 ώρες! Ελέγχω με ένα πιρούνι ότι έχει γίνει. Τη βγάζω από τη χύτρα και την αφήνω για 15′ να κρυώσει λιγάκι.

για την κρέμα: (τύπου ζαχαροπλαστικής)

Σε μια κατσαρόλα βράζω το γάλα με τη βανίλια. Αφού πάρει βράση το κατεβάζω από τη φωτιά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα κροκάδια με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν, να γίνουν κρεμώδη και να πήξουν. Προσθέτω τέλος το κορν φλάουρ κι ενώνω. Χύνω στα κροκάδια τη μισή ποσότητα γάλακτος κι ανακατεύω ζωηρά. Επιστρέφω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα όλο το μείγμα κι ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, το δουλεύω μέχρι να πήξει.

για τη συναρμολόγηση:

Αναποδογυρίζω την πουτίγκα σε μια πιατέλα, έτσι ώστε να έρθουν στην κορυφή τα αποξηραμένα φρούτα. Περιχύνω με μια πλούσια δόση από σιρόπι ζαχαροκάλαμου (golden syrup) και σερβίρω, συνοδεύοντας κάθε κομμάτι με μπόλικη κρέμα!

(Η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Gary Mehigan)

http://www.pastrychef.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr