Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα “μπλοκάκια” με εντολή τρόικας

5 Οκτωβρίου 201312:00

Πιέσεις για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους ασκούνται από τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας.

Οι τροϊκανοί έχουν ζητήσει να αυξηθεί από το 20% στο 26% η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους αμειβόμενους με μπλοκάκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες.

Όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”, η τρόικα ζητά επίσης να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακαράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σκέφτεται να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα, με στόχο την εξοικονόμηση 150-200 εκατομμύρια ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2014.

Οι νέες ρυθμίσεις για την αύξηση της παρακράτησης φόρου ενδέχεται να περιληφθούν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και την αλλαγή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων.

Η διάταξη που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης, προωθείται με πρόσχημα την ανάγκη απλοποίησης του συστήματος. Οι τροικανοί υποστηρίζουν ότι αν αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης από το 20% στο 26%, με την καταβολή της αμοιβής θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου, αν και το πιθανότερο είναι να εξαντλείται ο ίδιος ο φορολογούμενος.

Αυτό θα συμβαίνει επειδή ο τελικός συντελεστής φόρου, που εφαρμόζεται επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου είναι 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ. Επομένως για τους περισσότερους φορολογούμενους, που ασκούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα η φορολογική υποχρέωση θα εξαντλείται με την είσπραξη της αμοιβής.

Στην πραγματικότητα όμως η παρακράτηση 26%, θα είναι ένας βαρύς φόρος επί του τζίρου, δηλαδή επί των ακαθάριστων εσόδων κάθε αυτοαπασχολούμενου, καθώς η αμοιβή που εισπράττει δεν είναι καθαρό κέρδος.

Το ίδιο θα ισχύει και στα “μπλοκάκια”, δηλαδή στους εργαζόμενους, που εισπράττουν τακτικές μηνιαίες αμοιβές, εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ανεξάρτητα αν κατά την τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα θεωρούνται ως έχοντες εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ουσιαστικά θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, Η αύξηση της παρακράτησης, θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν κατά 7,5% τα ποσά των αμοιβών που θα παίρνουν στο χέρι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ή άλλους επιτηδευματίες.

Πηγή : news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr