Αυξάνεται σημαντικά ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης -15lt ανά τετραγωνικό το επίδομα στην Ξάνθη

5 Οκτωβρίου 201610:47

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το φετινό χειμώνα οι φορολογούμενοι προκειμένου να ζεσταθούν, εφόσον βέβαια δεν σημειωθεί μια μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με σημαντικά αυξημένο φόρο και τελική τιμή για τους φορολογούμενους. Μάλιστα, ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη καθώς παρά την αύξηση του φόρου και της τελικής τιμής, το επίδομα θέρμανσης πρόκειται να παραμείνει το ίδιο με πέρυσι.

Σύμφωνα με το capital.gr, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό μαζί με τον υπολογισμό του ΦΠΑ που αυξήθηκε από το 23% στο 24% μεταφράζεται σε αύξηση της λιανικής τιμής μόνο λόγο του φόρου κατά 0,06 λεπτά του ευρώ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου μεταφράζεται σε έναρξη της διάθεσης με λιανική τιμή περίπου 0,92 ευρώ ανά λίτρο. Αυτή η τιμή είναι κατά 20% υψηλότερη από την τιμή που “έκλεισε” το πετρέλαιο τον περασμένο Απρίλιο, περίπου στα 0,75 ευρώ ανά λίτρο.

Ωστόσο, παρά την παραπάνω αύξηση που οφείλεται στη φορολογία και στις διεθνείς ανατιμήσεις του πετρελαίου, το επίδομα θέρμανσης θα παραμείνει ουσιαστικά το ίδιο. Το επίδομα λαμβάνουν περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά. Η επιδότηση είναι 0,25 ευρώ ανά λίτρο αλλά για συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία ζει το νοικοκυριό. 

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ καθώς και έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και  ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 625 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το μέγεθος της κατοικίας του νοικοκυριού. Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τις μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτές. 

– Στην Α’ ζώνη περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας.

– Στη Β’ ζώνη περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

– Στη Γ’ ζώνη περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

– Στη Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό κύριας κατοικίας.

Οι αιτήσεις για το επίδομα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet (www.gsis.gr) και το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr