monopati_5

Aφιέρωμα στον El Greco από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης

1 Σεπτεμβρίου 201416:04

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο Δομηνικο Θεοτοκόπουλο με τίτλο«Ο μεγάλος Έλληνας Δημιουργός – η ζωή και το έργο του», στο “Μονοπάτι της Ζωής”.

επιμέλεια – παρουσίαση Κρυωνάς Σεργκενλίδης – ζωγράφος – εκπαιδευτικός – Επιμελητής Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Ξάνθης – συμμετοχή στο γιορτασμό των 400 χρόνων από το θάνατο του Ελ Γκρέκο – Μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (15417 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή Ο Έλληνας, ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέττο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης, και το έργο του επανεκτιμήθηκε, διατηρώντας μέχρι σήμερα δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.

Ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος Κρυωνάς Σεργκενλίδης γεννήθηκε το 1947 στην Κομοτηνή στην οποία πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Φοιτά στη Σχολή Υπομηχανικών από την οποία πήρε και τον τίτλο του Ηλεκτρολόγου Υπομηχανικού. και στη ΣΕΛΕΤΕ όπου ολοκληρώνει και την παιδαγωγική του επιμόρφωση και σταδιοδρομεί στην εκπαίδευση, όντας ο νεότερος Διευθυντής του 2ου ΤΕΛ Ξάνθης ως το 2006 που συνταξιοδοτείται. .Με τη ζωγραφική έρχεται σε επαφή την περίοδο των σπουδών του στη Θεσ/νίκη τη δεκαετία του 1960. Γνωρίζει τους ζωγράφους της εποχής και τα εργαστήριά τους γίνονται γρήγορα τα μόνιμα στέκια του. Το σχέδιο το σπουδάζει, αλλά το χρώμα το προσεγγίζει με τη προσοχή και τη σπουδή του αυτοδίδακτου. Γρήγορα ανακαλύπτει τη σπάτουλα η οποία γίνεται το κύριο εργαλείο της δουλειάς του που τον συντροφεύει αδιάκοπα από τα πρώτα του έργα μέχρι σήμερα. Το 1977 έρχεται η πρώτη του ατομική έκθεση στην Ξάνθη και έκτοτε παρουσιάζει τη δουλειά του σε μια σειρά από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ξάνθη όσο και σε άλλες πόλεις. Συμμετέχει με μια πλούσια και ενεργή δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Σήμερα ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και κατέχει τη θέση καλλιτεχνικού επιμελητή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Ξάνθης. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί το παλιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια σε μαθητικό δυναμικό στην Ελλάδα με την επωνυμία Κρυωνάς Σ, στο οποίο μαθητές όλων των ηλικιών μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, μαθαίνουν να αγαπούν τον πολιτισμό και την τέχνη, τη δημιουργία και τη συμμετοχή. Ο Κρυωνάς Σεργκενλίδης είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά και δύο εγγόνια.

… Γιατί και η Ξάνθη συμμετέχει στον παγκόσμιο  εορτασμό του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr