Αφιέρωμα «100 Χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο» στη Θεσσαλονίκη

22 Οκτωβρίου 201411:48

Με Ρενουάρ και Κιούμπρικ υποδέχεται η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τέσσερις σπουδαίοι δημιουργοί –οι Ζαν Ρενουάρ, Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Ντάλτον Τράμπο- υπογράφουν τέσσερα κορυφαία αντιπολεμικά έργα της μεγάλης οθόνης που θα προβληθούν στο αφιέρωμα «100 Χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα, το οποίο υλοποιείται με αφορμή  τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες: Στο δυτικόν μέτωπον / Westfront 1918: Vier von der Infanterie του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ (1930), Η μεγάλη χίμαιρα / La grande illusion του Ζαν Ρενουάρ (1937), Σταυροί στο μέτωπο / Paths of Glory του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1957) και Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του / Johnny got his Gun του Ντάλτον Τράμπο (1971).

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:
Η ταινία Στο δυτικόν μέτωπον είναι υπόδειγμα ενός ασυμβίβαστου ρεαλισμού ως προς το σκηνοθετικό ύφος της – πραγματικό επίτευγμα για την εποχή της (1930), μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη του ομιλούντος κινηματογράφου.
Οι ερμηνείες όλων των συντελεστών στην ταινία Η μεγάλη χίμαιρα είναι εξαιρετικές, με προεξάρχουσα αυτή του διακεκριμένου σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου Έριχ φον Στροχάιμ.
Η ταινία Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του  τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και με το Βραβείο της FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Κανών.
Η ταινία Σταυροί στο μέτωπο είναι η πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και μια από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών. Εξαιτίας της οξύτατης καταγγελίας της ενάντια στη μιλιταριστική νοοτροπία και λόγω του σαρκαστικού πρωτότυπου αγγλικού τίτλου της (Τα μονοπάτια της δόξας), απαγορεύτηκε για δεκαετίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 23/10
18.30 Στο δυτικόν μέτωπον  
21.00 Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του
Παρασκευή 24/10
18.30 Σταυροί στο μέτωπο
21.00 Η μεγάλη χίμαιρα
Σάββατο 25/10
18.30 Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του
21.00 Σταυροί στο μέτωπο
Κυριακή 26/10
18.30 Η μεγάλη χίμαιρα
21.00 Στο δυτικόν μέτωπον

πηγή: Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr