Το αέριο του Shah Deniz στην Ευρώπη το 2020

10 Σεπτεμβρίου 201422:18

Το πρώτο Αζέρικο φυσικό αέριο από την ανάπτυξη του Shah Deniz II αναμένεται να φτάσει στην Ευρώπη προς το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020, όπως ανακοίνωσε τοICIS .
Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος ξεκινά από τα Τουρκο-ελληνικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Αλβανία στην Ιταλία, θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΤΑΡ.
“Ο TAP συνεχίζει να προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Shah Deniz. Το πρώτο αέριο αναμένεται στα τέλη του 2018, με προμήθειες προς τη Γεωργία και την Τουρκία. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αναμένονται λίγο μετά από ένα χρόνο μετά την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου μέσω υπεράκτιων δραστηριοτήτων, “είπε ένας εκπρόσωπος της TAP.
Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Shah Deniz είπαν ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο από την πλευρά της παραγωγής.
“Είπαμε πριν κάμποσο καιρό ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για το 2018 και το πρώτο αέριο προς την Ευρώπη θα είναι περίπου ένα χρόνο αργότερα, καθώς θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την γραμμή για να καλύψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Γεωργία, την Τουρκία και, στη συνέχεια, πέρα από την Ευρώπη,” δήλωσε την Δευτέρα η BP , η οποία κατέχει το 28,8% στο Shah Deniz.
Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων του TAP, αλλά το έργο περιμένει ακόμη το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Η ICIS αντιλαμβάνεται ότι το έργο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ισχυρή αντιπολίτευση από τον πληθυσμό της περιοχής Puglia, όπου θα παραδοθεί το φυσικό αέριο.
Συνολικά, το Shah Deniz II θα προσφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) / έτος φυσικό αέριο μέσω του Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και κάτω από την Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία.
Από το σύνολο αυτό, τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές και τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα / έτος στην Τουρκία, σύμφωνα με μια συμφωνία με τον Τουρκικό προμηθευτή BOTAS που υπεγράφη το 2011.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr