Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου έλαβε ο TAP από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

12 Σεπτεμβρίου 201409:02

Έλαβε και τυπικά την άδεια λειτουργίας ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου -ΑΣΦΑ ο αγωγός ΤΑΡ. Την άδεια χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορά το ελληνικό τμήμα του αγωγού μήκους 543 χιλιομέτρων. Με την έκδοση της άδειας ΑΣΦΑ λήγει η ρυθμιστική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας του αγωγού, ενώ τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει την άδεια για τα περιβαλλοντικά.

Για την έκδοση της άδειας, προηγήθηκε χρονοβόρα διαδικασία, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, στο πλαίσιο της οποίας ο ενδιαφερόμενος φορέας (TAP AG), θα έπρεπε να αιτιολογήσει και να αποδείξει για ποιους λόγους ζητά να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος αγωγός από τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες για την λειτουργία αντίστοιχων υποδομών (δηλαδή απόλυτα ρυθμιζόμενη λειτουργία με πρόσβαση τρίτων στη χωρητικότητα του αγωγού και με τιμολόγιο που θα εγκρίνει η ΡΑΕ).

Έτσι πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά market tests στα οποία ενδιαφερόμενες εταιρείες δήλωσαν επισήμως την πρόθεσή τους να δεσμεύσουν χωρητικότητα του αγωγού για τη μεταφορά αερίου και στις δύο κατευθύνσεις (από ελληνοτουρκικά σύνορα προς Ιταλία και το αντίστροφο) τόσο στην αρχική του δυναμικότητα των 10 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, όσο και για την επέκταση στα 20 δισ. κυβικά. Επίσης εγκρίθηκε ο κανονισμός τιμολόγησης

Στην αιτιολόγηση για τη χορήγηση της άδειας ΑΣΦΑ, η ΡΑΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο νέος αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά Φυσικού Αερίου, ενώ προβλέπεται να εξυπηρετήσει ζήτηση Φυσικού Αερίου στην ελληνική επικράτεια. Έλαβε δε υπόψη τη ρητή υποχρέωση του TAP να θέσει σε λειτουργία με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού τουλάχιστον ένα σημείο σύνδεσης με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr