Aχόρταγοι οι εμπλεκόμενοι στη μεγάλη απάτη στον Οίκο Ναύτου – Ήθελαν να «χτυπήσουν» κι άλλα Ταμεία

4 Νοεμβρίου 201320:30

Kαι δεύτερο ασφαλιστικό ταμείο είχαν βάλει στο στόχαστρό τους οι εμπλεκόμενοι στη μεγάλη απάτη στον Οίκο Ναύτου. Από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκύπτει εμπλοκή κι άλλων προσώπων στην υπόθεση, ενώ εντύπωση προκαλεί η υπεροπτική συμπεριφορά της υπαλλήλου που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο, καθώς στις συνομιλίες της επικαλείται με στόμφο την κομματική της ιδιότητα και τις γνωριμίες της με άτομα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση απολογούνται την Τρίτη στον ανακριτή για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της πλαστογραφίας.

Η αποκάλυψη της κομπίνας στον Οίκο Ναύτου έδωσε το έναυσμα για τη διενέργεια έρευνας σε όλα τα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ, με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, από το υλικό που συνέλεξαν οι αρχές μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης ώστε να εξακριβωθεί αν εμπλέκονται στην υπόθεση και άλλα πρόσωπα πλην των έξι κατηγορουμένων εκ των οποίων οι τέσσερις είναι υπάλληλοι του Οίκου του Ναύτου.

Προκύπτει επίσης σαφώς ότι οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω παρουσία εισαγγελέα, ετοίμαζαν ανάλογες απάτες – με είσπραξη μεγάλων ποσών – σε βάρος κι άλλων ασφαλιστικων ταμείων.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και όσα αναφέρει στην προανακριτική του κατάθεση ο ιδιοκτήτης της κλινικής που συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές ώστε να συλληφθούν οι υπάλληλοι του Οίκου του Ναύτου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης του πρότειναν εκτός από την κομπίνα με τον Οίκο Ναύτου, να κάνουν το ίδιο και με άλλα ταμεία: «Τους ενημέρωσα πως το μόνο ταμείο από το οποίο έχω εισπράξει χρήματα είναι το ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Τότε ο Σ. Γκ. (σ.σ.: εκ των κατηγορουμένων) με ρώτησε ποιο ήταν το ποσό της προηγούμενής μου πληρωμής και του απάντησα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Εκείνος κάνοντας σχετικό μορφασμό μου έδειξε ότι ενθουσιάστηκε με το ύψος του ποσού. Μου είπε ότι θα μιλήσει με κάποιους ανθρώπους και ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να πληρωθώ εκ νέου για τις οφειλές που είχα πληρωθεί ήδη από το Ταμείο».

Όσο για την υπάλληλο του Οίκου του Ναύτου στην οποία αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη δικογραφία, σε καταγεγραμμένες συνδιαλέξεις της εμφανίζεται να επικαλείται την κομματική της ιδιότητα, αλλά και πρόσωπα από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ενώ φαίνεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με πρόσωπα που είχαν την ευθύνη του επίμαχου Ταμείου.

Υπενθυμίζεται η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία ιδιοκτήτη κλινικής. Η σχετική καταγγελία έγινε από ιδιοκτήτη κλινικής, ο οποίος είχε εισπράξει ποσό 1.150.000 για νόμιμες υπηρεσίες που παρείχε σε ασφαλισμένους του ταμείου.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τον πλησίασε η υπάλληλος του Ταμείου, η οποία υπηρετούσε με απόσπαση στο υπουργείο Παιδείας, και του πρότεινε να εισπράξει ξανά το ποσό αυτό καταθέτοντας πλαστά παραστατικά.

Ο ίδιος θα έπαιρνε 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα το κρατούσαν οι υπάλληλοι και θα δινόταν σε δύο δόσεις των 250.000 ευρώ η καθεμία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα (η αποσπασμένη υπάλληλος που φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών και δύο υπάλληλοι του Ταμείου εκ των οποίων η μία γυναίκα, καθώς επίσης ο σύζυγός της και ένα ακόμα άτομο).

Πηγή: iefimerida.gr 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr