ΑΧΕΠΑ: Ασφαλή τα παράγωγα αίματος

28 Αυγούστου 201318:00

Η διάθεση παραγώγων αίματος γίνεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο, επισημαίνει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Βέργουλας, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω της λήξης της σύμβασης για την προμήθεια αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου λειτουργεί ένα από τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας, αναφέρεται ότι στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Νοσοκομείου διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι και προβλεπόμενοι έλεγχοι σε όλα τα παράγωγα αίματος που διατίθενται στους ασθενείς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και στους ασθενείς των άλλων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών που καλύπτονται ως προς τη διάθεση αίματος και παραγώγων του από το Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ.

Ο θόρυβος δημιουργήθηκε με αφορμή επιστολή της συντονίστριας διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένης Χασαποπούλου – Ματάμη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, την περασμένη Δευτέρα (26/8).

Η κ. Χασαποπούλου – Ματάμη, στην επιστολή της, επισήμαινε ότι στις 25 Αυγούστου έληξε η πενταετής σύμβαση με τις εταιρείες που προμήθευαν τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας με αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο και ότι, περιμένοντας την υπογραφή νέας σύμβασης, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μοριακού ελέγχου κι ένα μεγάλο ποσοστό των λιγοστών ομάδων αίματος που διαθέτει το Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ έχει ελεγχθεί μόνο με ορολογικό έλεγχο.

Καλούσε δε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μετάγγιση ότι οι μονάδες αίματος δεν έχουν ελεγχθεί με μοριακό έλεγχο, για τον δυνητικό έλεγχο μετάδοσης νοσήματος με τη μετάγγιση και ζητούσε να αναγράφουν ενυπόγραφα στο παραπεμπτικό προς την Υπηρεσία Αιμοδοσίας ότι αποδέχονται μονάδες που έχουν υποβληθεί μόνο σε ορολογικό έλεγχο.

Την ίδια ημέρα, όμως, με κατεπείγουσα εντολή του, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ζήτησε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου Αίματος, να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή μεταβατικών συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας για την προμήθεια αντιδραστηρίων, λόγω “ανωτέρας βίας και ανυπέρβλητου κωλύματος”, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας επανέφερε το θέμα, τονίζοντας ότι το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί πριν από τη λήξη της σύμβασης και ότι μέχρι την υπογραφή των μεταβατικών συμβάσεων, οι ασθενείς θα μένουν ακάλυπτοι.

Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι με βάση τη σύμβαση που έληξε, η προμήθεια των αντιδραστηρίων γινόταν με χρέωση 45 ευρώ ανά αντιδραστήριο, τη στιγμή που η Ρουμανία τα προμηθεύτηκε με 19 ευρώ.

Πηγή : nooz.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr