sekap exoteriko

Aνακοίνωση ΚΚΕ για τη ΣΕΚΑΠ

19 Ιουλίου 201018:03

SEKAP_EXOTERIKOΗ Ν.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ εκφράζει τους αγωνιστικούς της χαιρετισμούς στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, που απορρέει από τη Στρατηγική της Λισαβόνας, στην πράξη σημαίνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία και χρησιμοποίηση φτηνών, αλλά και επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία τρόπων παραγωγής.

 

Η πολιτική του κλεισίματος και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία των περιοχών που βρίσκονται οι συνεταιριστικές βιομηχανίες, άρα και στο Νομό μας και το ζήσαμε έντονα με το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ.

 

Έγιναν και θα γίνουν μαζικές απολύσεις και αφαιρούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτική στήριξης των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιείται μόνο με τη συρρίκνωση, το κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών. Την ίδια περίοδο που κλείνουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, με διάφορα προγράμματα δίνουν άφθονο και δωρεάν χρήμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που έδωσαν στις βιομηχανίες τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα γνωστά καρτέλ, αλλά σε όλους τους επισιτιστικούς κλάδους, όπως επίσης και η κατανομή των επενδυτικών κινήτρων του προγράμματος «ίδρυσης, εκσυγχρονισμού και μετεγκατάστασης μεταποιητικών βιομηχανιών» του Γ΄ ΚΠΣ, όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο πήρε το 81,5% και οι συνεταιρισμοί μόνο το 16,5% αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν στην πράξη και όχι στα λόγια ποιον ωφελεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 

Οι εργαζόμενοι επίσης, δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης – ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, όπως έγινε και με ανάλογες συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν. Γιγαντώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος όλων των εργαζομένων. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης.

 

Αποτελεί μια ακόμη κίνηση στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσα και έξω από τον τραπεζικό τομέα. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα μέτρα στήριξης των τραπεζών. Χθες με 28 δις από την κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα με 10 δις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 

Αυτή η εξέλιξη θα έχει, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και για τις παραγωγικές μεταποιητικές μονάδες που ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα.

 

Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς οι τραπεζικοί όμιλοι, ανεξάρτητα από την μετοχική τους σύνθεση, ανταγωνίζονται νομοτελειακά για τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Έτσι αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενων του κλάδου, και συνεχίζουν τη ληστρική τους δράση που στηρίζεται στην μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

 

Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την καταπίεση και τη ληστεία των τραπεζών απαιτείται διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με κατάργηση της κυριαρχίας των ομίλων στην κοινωνική παραγωγή και ανατροπή της πολιτικής τους εξουσίας.

 

Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες χρειάζεται η λαϊκή οικονομία, που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στη λαϊκή συμμετοχή και στον εργατικό έλεγχο.

Τo ΚΚΕ δεν είναι απλά ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος και στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων και των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά έχει και πρόταση λύσης του προβλήματος. Στα πλαίσια της λαϊκής αγροτικής οικονομίας, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη πρέπει να παίζει ο δημόσιος αγροτικός τομέας με τις κεντρικές και περιφερειακές του υπηρεσίες, με τους αγροτικούς οργανισμούς και τα ιδρύματα έρευνας. Για να παίξει αυτό το ρόλο ο δημόσιος αγροτικός τομέας θα πρέπει να έχει παραγωγικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων. Να βγει από το περιθώριο ο λαός και να γίνει ο ίδιος και το κίνημά του πρωταγωνιστής των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr