Τρίτη προσπάθεια από την ΒP

16 Ιουλίου 201010:59

petrelaiokhlida-thumb-largeΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Ζήτημα χρόνου είναι σύμφωνα με την ΒΡ η έναρξη του «τεστ αντοχής» του νέου καπακιού, που τοποθετήθηκε αυτή την εβδομάδα στην πετρελαιοπηγή, ώστε να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, για πρώτη φορά από την έναρξη της καταστροφής, τον Απρίλιο.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Κεντ Γουέλς, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, είπε ότι μετά την αποκατάσταση της βλάβης, που παρουσιάστηκε σε μια από τις βαλβίδες ασφαλείας του καπακιού, τα συνεργεία είναι έτοιμα να επιχειρήσουν την τρίτη προσπάθεια για «το τεστ αντοχής, που θ’ αρχίσει το συντομότερο δυνατόν». Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το βράδυ της Τρίτης, τα συνεργεία της ΒΡ θα άρχιζαν σταδιακά να σφίγγουν τις βαλβίδες του καπακιού, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον το σύστημα είναι ανθεκτικό στην πίεση του αναδυόμενου πετρελαίου από την πηγή.

Η σχετική διαδικασία θα εξελίσσεται ανά εξάωρο, ώστε η μεγάλη πίεση από την πηγή να μην προκαλέσει νέα διαρροή πετρελαίου και να επιδεινώσει την ήδη δυσχερή κατάσταση, δεδομένου ότι σήμερα υπολογίζεται ότι χύνονται στη θάλασσα περί τα 35.000 με 60.000 βαρέλια πετρελαίου, την ημέρα. Οταν θα κλείσουν και οι τρεις βαλβίδες του συστήματος, οι ειδικοί θα καταγράφουν τις ασκούμενες πιέσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν το καπάκι μπορεί να παραμείνει κλειστό.

Το όλο εγχείρημα εμπεριέχει κινδύνους, δεδομένου ότι αν η πηγή καταστραφεί από τις αυξημένες πιέσεις, κατά τη διάρκεια του τεστ, πετρέλαιο και αέρια μπορεί να διοχετευθούν στον βυθό και να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Γι’ αυτό και όπως ανακοινώθηκε από την ΒΡ, ενόσω θα διαρκεί η δοκιμή, θα σταματήσει η διοχέτευση πετρελαίου σε μια δεύτερη πηγή -η οποία αντιμετωπίζεται ως έσχατη λύση.

Αν το τεστ έχει θετική έκβαση και σταματήσει η διαρροή, οι βαλβίδες θα παραμείνουν κλειστές. Αν όμως αποδειχθεί ότι έχει καταστραφεί η πηγή, τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα θα μπορούσε να σταματήσει μόνο η διοχέτευσή του σε μια δεύτερη πηγή. Αν λειτουργήσει το καπάκι, όπως αναμένεται, θα μπορούσε να συγκρατήσει τη ροή πετρελαίου στον ωκεανό για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, οπότε μια έκρηξη έγινε η αιτία να βυθιστεί η πλωτή εξέδρα της ΒΡ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να ξεκινήσει η διαρροή πετρελαίου. Πάντως, μια τελική λύση του προβλήματος δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Αυγούστου, όταν τα συνεργεία θα ολοκληρώσουν την πρώτη από τις δύο βοηθητικές πηγές, που θα επιτρέψουν τη συγκράτηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον τόπο της διαρροής, οι Αμερικανοί, από τους ξενοδόχους μέχρι τους ψαράδες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας, που έχει φθάσει στις ακτές και των πέντε περιοχών του Κόλπου – Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Φλόριντα.

SOS από βιολόγους

Παράλληλα, οι βιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το εύρος της καταστροφής σε ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια θαλασσοπουλιών στην περιοχή, κατά μήκος της ακτής της Λουιζιάνας.

Ειδικοί ερευνητές επισήμαναν ότι το πετρέλαιο έχει μολύνει τουλάχιστον 300 με 400 πελεκάνους και εκατοντάδες θαλάσσια χελιδόνια, που έχουν εκεί τις φωλιές τους. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα πετρελαίου, επισημαίνουν, μπορεί να σκοτώσει τα πουλιά, επειδή εμποδίζει την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους.

 πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr