Οδηγό διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 έδωσε ο Ξυνίδης στο Δήμαρχο ! Κωμωδία και πραγματικότητα…

27 Νοεμβρίου 201315:51

Αναλυτικό οδηγό για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021 από το Δήμο Ξάνθης παρέδωσε ο Θανάσης Ξυνίδης στο Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.Συμμετέχοντας στο …χιουμοριστικό πλαίσιο που συνοδεύει τη συγκεκριμένη υπόθεση, με τον τρόπο που εκπορεύεται από το ΕΒΕ, ο Θανάσης Ξυνίδης είπε στο Μ. Στυλιανίδη ότι στο πολυσέλιδο κείμενο θα βρει ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επιτυχή διεκδίκηση !

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε φτάσει στο Δήμο το έγγραφο – έκθεση ιδεών του Επιμελητηρίου Ξάνθης που προτείνει τη διεκδίκηση, που κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στον Τύπο, συγκεντρώνοντας τις χιουμοριστικές ερωτήσεις πολλών μελών της Επιτροπής.

Το περιεχόμενο του «οδηγού» εξασφάλισε και θα παρουσιάσει το XanthiPress.gr  Επί της ουσίας όμως αποδεικνύει ότι για το Δήμο Ξάνθης είναι αδύνατο ακόμη και να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα καθώς οι απαιτήσεις είναι έξωπραγματικές για τα δεδομένα του Δήμου Ξάνθης, ακόμη και για να δημιουργήσει ένα σχετικό φάκελο. Έτσι πέρα από τα κωμικά επεισόδια που έχουν συνοδεύσει την υπόθεση εξαρχής, φαίνεται ότι αν ποτέ συνέβαινε στην πραγματικότητα, θα είχε σοβαρές συνέπειες για τα οικονομικά του Δήμου.

Η επιστολή του ΕΒΕ: 

Το  μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΕΒΕ επισκέφθηκε το Δήμαρχο που του παρέδωσε επίσημη επιστολή πρότασης, στην οποία ο Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει, και ότι είναι “επιτακτική ανάγκη να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου” !

Η επιστολή αναφέρει:

 

Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ολοκληρώνει αισίως την τρίτη του δεκαετία ως κορυφαίος ευρωπαϊκός θεσμός του πολιτισμού, των πόλεων και των ενεργών πολιτών. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτέλεσε ιδέα της Μελίνας Μερκούρη το 1985, γι’  αυτό  και η Αθήνα ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνη τη χρονιά.

Το 2021, ο θεσμός θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα, για να σηματοδοτήσει, όπως όλοι ευελπιστούμε, την έναρξη μιας φωτεινότερης περιόδου για τη χώρα μας, τον πολιτισμό αλλά και την Ευρώπη. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση! Να αναδείξουμε την πλευρά της Ελλάδας που εμπνέει και εμπνέεται, που εργάζεται και συνεργάζεται, που οραματίζεται και μετατρέπει το όραμά της σε πράξη.

 

Η ανάδειξη της Ξάνθης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021  αποτελεί μία πρόταση  που έθεσε το Επιμελητήριο Ξάνθης από την στιγμή που πληροφορήθηκε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει επικεφαλής για το 2021.

Στις 26/07/2013  επισκεφθήκαμε  τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη προκειμένου να τον ενημερώσουνε  για την πρόταση μας  και να του προτείνουμε  να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας αυτής που  φυσικά θα ήταν τιμή μας να βάλει την σφραγίδα του σ αυτό το εγχείρημα.

Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε την αποδοχή των προτάσεων μας και τον ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτό.

Η κατάκτηση του τίτλου είναι μια σημαντική και μοναδική ευκαιρία για ριζική αλλαγή της πόλης αλλά και της Περιφέρειας μας με στόχο την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Διάστασης Πόλη & Πολίτες.

Η πόλη μας  ιστορικά δικαιούται αυτήν την καταξίωση, αφού διαθέτει αρχαιολογικό πλούτο, πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά και φυσικές ομορφιές.  Δεν θα μπορούσαμε εμείς σαν εκπρόσωποι του Επιχειρηματικού κόσμου να μείνουμε αδιάφορη στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Η πόλη που παίρνει τον τίτλο, γίνεται το επίκεντρο της δημιουργικής ευρωπαϊκής πολιτιστικής δραστηριότητας. Μ΄ αυτό   το δεδομένο, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά.

Είναι ένας στόχος σε συμβολικό, αλλά κυρίως σε πραγματικό επίπεδο που πρέπει να διεκδικήσουμε, δεν είναι μόνο ο τόπος και ιστορία του. Είναι κυρίως οι άνθρωποι. Είναι η νέα γενιά. Είναι το έμψυχο υλικό του τόπου αυτού.    Όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να φέρουμε τον ΠΟΛΗ ΜΑΣ εκεί που της αξίζει, ώστε η    να ανοίξουν τις πύλες τους σε κάθε μορφής Τέχνη, ώστε ο πολιτισμός να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας. Έχουμε μια μεγάλη και λαμπρή  ιστορία πίσω μας.

Η δημιουργία  Διεθνής ταυτότητας μέσω της ανάδειξης του αρχαιολογικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού μας πλούτου, η αύξηση των επενδύσεων και η διαπολιτισμική ένταξη είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα διεκδικήσουμε τον Τίτλο «ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021» Οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν ότι για να επιτύχει η πόλη τους πρέπει να κοιτάξει προς τα έξω, να οικοδομήσει το προφίλ της και τη διεθνή φήμη της. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την ΕΕ, δεδομένου ότι προσπαθεί να βελτιώσει τους τρόπους που μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αύξηση των επενδύσεων: ο πολιτισμός είναι ένας «τεράστιος εργοδότης» και καθώς είναι κέντρα οικονομικής δραστηριότητας, οι πόλεις έχουν την ικανότητα να παράγουν ένα «ενάρετο κύκλο» επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη.

Διαπολιτισμική Ενσωμάτωση: οι πόλεις συνήθως αναγνωρίζονται ως πολιτιστικά κέντρα των λαών, με ενεργό ρόλο στην υποδοχή και αφομοίωση των διαφορών. Ο θεσμός αυτός μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτισμών της Ευρώπης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμπλακούν κάνοντας μια πόλη – και μάλιστα στην Ευρώπη – περισσότερο πολιτιστικά ζωντανή.

Πέραν αυτού, η πόλη που θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα λάβει το θεσμοθετημένο από την Ε.Ε. βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» το οποίο ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και το οποίο δίνεται 3 μήνες πριν από την έναρξη των όποιων εκδηλώσεων στην τιμώμενη πόλη.

Το Επιμελητήριο μας θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και θεωρούμε ότι  πρόκειται για μία πρόκληση και μια ευκαιρία κάτω από την οποία οφείλουμε να ομονοήσουμε όλοι. Διαφορετικά θα πρέπει να ομολογήσουμε από τώρα την κοινωνική, πολιτιστική, συναισθηματική και τέλος την οικονομική χρεοκοπία μας.

Ομόφωνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου με βάση όλους τους παραπάνω λόγους  θεωρούν επιτακτική ανάγκη να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Ξάνθης και να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας έτσι ώστε η ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021 να γίνει πραγματικότητα.

Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr