Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων: 2 Ξανθιώτες στη Φυλακή και άλλοι 4 θα καταλήξουν εκεί !

20 Νοεμβρίου 201307:07

Στην Ξάνθη είχε το επίκεντρό το το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων που δικάστηκε στο Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, για το χρυσό μακεδονικό στεφάνι, που είχε βρεθεί στην κατοχή ενός εκ των δραστών, τον Ιούνιο του 2012 και οδήγησε στη δίωξή τους, όπως αποκαλυψε την Τρίτη το XanthiPress.gr

Αναλυτικά: Με 9 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν Ξανθιώτης από την πόλη της Ξάνθης που είχε ήδη προφυλακιστεί και παραμένει στις φυλακές. Ένας ακόμη Ξανθιώτης από τη Δημοτική Ενότητα Κιμμερίων και ένας οικοδόμος από την Πελεκητή Ροδόπης –στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα- τιμωρήθηκαν με την ίδια ποινή και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Με κάθειρξη 9 ετών τιμωρήθηκε επίσης ο Ξανθιώτης από την Τοπική Κοινότητα Διομήδειας που είναι έξω χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ. Με 8 χρόνια  κάθειρξης τιμωρήθηκε Ξανθιώτης από το Δήμο Μύκης, με 6 χρόνια Ξανθιώτης -επίσης- από την Τοπική Κοινότητα Διομήδειας, με 7 χρόνια άλλος ξανθιώτης από την Τοπική Κοινότητα Μάνδρας.

Τέλος με 6 χρόνια τιμωρήθηκε ο συνταξιούχος Αστυνομικός από τη Ροδόπη και με 5 χρόνια κάθειρξης ο Κοσμηματοπώλης που ήταν ο κλεπταποδόχος των αρχαίων αντικειμένων, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

Γλίτωσαν τα ισόβια αλλά δεν γλίτωσαν τη φυλακή !

Συνολικά 9 άτομα δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για σειρά κακουργημάτων, για τα οποία κατηγορούνται ενώ όλοι τους, κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή, όταν θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό και παρότι οι περισσότεροι έχουν ασκήσει έφεση που είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να είναι, ελεύθεροι, για την ώρα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μείνουν για πολύ εκτός φυλακής.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο XanthiPress.gr ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου, ο οποίος υπερασπίστηκε τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων, ο νόμος περί αρχαιοτήτων προβλέπει ποινές ισόβιας κάθειρξης αλλά οι δράστες ήταν τυχεροί γιατί απέφυγαν την καταδίκη τους με βάση συγκεκριμένες διατάξεις που θα τους οδηγούσαν σε ποινές ισοβίων. Όμως είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν τη φυλακή. Όπως αναφέρει, μπορεί οι ποινές από 5 εως 9 έτη κάθειρξης ήταν οι μικρότερες δυνατές και ελπίζουν βάσιμα ότι αυτές θα μειωθούν στο δεύτερο βαθμό, όμως είναι σχεδόν αδύνατο, για τη βαρύτητα των αδικημάτων, να παραμείνουν ελεύθεροι μετά το δεύτερο βαθμό !

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr