Αιχμές Ε. Κίτσου για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο ΕΒΕ. “Θολό τοπίο” και “πρόχειρες δουλειές” αλλά δεν ανεξαρτητοποιείται !

8 Νοεμβρίου 201323:56

Με αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο ΕΒΕ αλλά και γενικότερα ζητήματα λειτουργίας  χαρακτηρίστηκε η συνέντευξη της Ελένης Κίτσου στην ενότητα Social του Καναλιού 6.

Η πρώην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΕΒΕ, ερωτήθηκε σχετικά με την πολυσυζητημένη πρότασή της για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγχει τις δαπάνες και τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παρότι διευκρίνισε ότι οι κινήσεις της αυτές δεν συνιστούν κάποιου είδους ανεξαρτητοποίηση, αφού παραμένει ενεργά μέλος στο συνδυασμό της πλειοψηφίας, εντούτοις είπε με σαφήνεια ότι πριν προβεί στην πρόταση αυτή, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε η αναγκαία δημοσιότητα και  διάχυση , τόσο των δεδομένων και όλων των δράσεων κάθε προγράμματος που υλοποιεί το Επιμελητήριο, ώστε να ενημερώνονται τα μέλη, όσο και πληροφόρηση για το τελικό αποτέλεσμα που αφήνει κάθε δράση στο φορέα.

“Yπάρχει ένα θολό τοπίο”

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει δημοσιότητα» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτό το θολό τοπίο». Όπως σημείωσε, κατά καιρούς έχει ακούσει εξαγγελίες για ενέργειες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως για την εκπαίδευση ξεναγών, αλλά δεν έγιναν. Γενικότερα, αναφερόμενη στη λειτουργία του ΕΒΕ σημείωσε πως  πολλές φορές έχει καταθέσει προτάσεις για να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση σε πολλά ζητήματα, όπως π.χ. η δημιουργία ενός τουριστικού εντύπου, που θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ενός ειδικού στο σχεδιασμό και όχι κάτι πρόχειρο, όπως  αυτό που διαπίστωσε.

Κατά τα άλλα, η πρώην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΕΒΕ, αναφέρθηκε στο νόημα της πρότασης του κατέθεσε και στο πρακτικό αποτέλεσμα, ότι στο εξής οι συνεδριάσεις της Διοικητικής Επιτροπής θα έιναι ανοιχτές για τα μέλη του Δ.Σ. «ρίχνοντας το γάντι» στην παράταξη της αντιπολίτευσης, ώστε να εκμεταλλευτεί αυτή την παραχώρηση του Προέδρου, μετά την παρέμβασή της.

Αναλυτικά η πρόταση που υπέβαλε γραπτώς, αναφέρει:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Επιμελητήριό μας αποδεδειγμένα, είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που επί σειρά ετών εκτελεί Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Προγράμματα τα οποία υφίστανται  ταυτόχρονα, μιας και ο αριθμός τους πολλές φορές ξεπερνά το ένα, εκτελούνται από τους υπαλλήλους και την υπεύθυνη γι’αυτά κα Ανθή Παναγιώτου και  που αποσκοπούν ανάλογα με το είδος του καθενός, στις καλύτερες παρεχόμενες   υπηρεσίες και οφέλη προς τα μέλη μας και την κοινωνία ολόκληρη.

Καταλαβαίνουμε άρα λοιπόν, πως ένα μεγάλο μέρος κονδυλίων, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκτέλεση του εκάστοτε προγράμματος, διαχειρίζονται αποκλειστικά από το Επιμελητήριό μας, κατ’επέκταση με την έγκριση και ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου στο σύνολό του…
Γνωρίζουμε, πως πρέπει να γίνεται  από τα προσφερόμενα εκάστοτε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καλύτερη επιλογή αυτών, που θα έχουν το μέγιστο ανταποδοτικό αποτέλεσμα για τα μέλη μας…..Τα κριτήρια επιλογής, είναι πολύ σημαντικά και οφείλουμε ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη, προοπτική και σχεδιασμό  του οικονομικού περιβάλλοντος του τόπου μας,να επιλέξουμε το καλύτερο…
Κατά την εκτέλεση,οι δημόσιοι διαγωνισμοί ανάλογα με την περίπτωση και οι αναθέσεις έργων που επιβάλλονται ή αποφασίζονται, σκοπό έχουν την διάχυση ισομερώς κονδυλίων στην αγορά μας, ώστε να εξασφαλίζεται ο δίκαιος επιμερισμός των έργων…
Σημαντικός βέβαια παράγοντας είναι και η απορρόφηση του μεγαλύτερου τμήματος του κάθε έργου, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τις ημερομηνίες και χάνουμε σημαντικές ευκαιρίες εισροής όχι μόνο κονδυλίων αλλά και παραγόμενης γνώσης μέσα από αυτά.

Για την άρση λοιπόν κάθε τυχόν αμφιβολίας και οποιασδήποτε σκέψης εκ μέρους των μελών μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας περί της ορθής διαχείρισης των χρημάτων αυτών, αλλά και όλων των έργων που εκτελούνται, καθώς και για την αγαστή και απερίσπαστη συνέχιση της εκτέλεσης των προγραμμάτων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και στρατηγική που οφείλουμε να καθορίσουμε εμείς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εισηγούμαι τον ορισμό πενταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας.

Τα μέλη να οριστούν με βάση την εκούσια συμμετοχή τους, σύμφωνα με την εθελοντική και θεσμική τους ιδιότητα μιας και το Διοικητικό Συμβούλιο φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για όλα τα παραπάνω και σκοπός τους να είναι η υποστήριξη και ευθύνη ελέγχου της ορθής εκτέλεσης όλων των θεμάτων που άπτονται της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, έως  την λήξη της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο σύνολό τους για τα μέλη και τον τόπο μας και παράλληλα θα αποφεύγονται και όλοι οι διάφοροι δημόσιοι σχολιασμοί, που διαπομπεύουν κατ’επανάληψη τον άριστο τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου μας.

Συνάδελφοι, στους περίεργους καιρούς που ζούμε οφείλουμε να υποστηρίζουμε χωρίς φόβο το αυτονόητο και να αποδεικνύουμε πως ο Ιούλιος Καίσαρ όταν έλεγε πως:

<<η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια>>, κάτι ήθελε να μας υποδείξει, που είναι πολύ ουσιαστικό και απαραίτητο για κάθε κοινωνία….

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr