Λιθουανία: Οι δημοσιογράφοι της Ευρώπης αλλάζουν την οπτική στα ζητήματα της διαφορετικότητας. Παρούσα η Ξάνθη στην δημιουργία του Μedia4Change !

15 Οκτωβρίου 201307:02

Ένα δίκτυο και μια προοπτική για μια δημοσιογραφία με μεγαλύτερη ευαισθησία και με κατεύθυνση τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη είναι αυτό που ξεκίνησε στη συνάντηση Media4Change που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στη Λιθουανία.

media4 4Στη συνάντηση δημοσιογράφων από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκροτούν πλέον ένα κίνημα που επιχειρεί να αλλάξει την οπτική στα ζητήματα της διαφορετικότητας και της μισαλλοδοξίας, από την Ελλάδα συμμετείχε ο Διευθυντής του XanthiPress.gr Γιάννης Σιδηρόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Λιθουανία και το Βίλνιους, όπου εδρεύει το Εθνικό Ίδρυμα για την Ενσωμάτωση, της χώρας της Βαλτικής, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Διαφορετικότητα στα ΜΜΕ, που εδρεύει στο Λονδίνο. Εκπαιδευτές Δημοσιογράφων από το ΒΒC και ανεξάρτητους φορείς, Πανεπιστημιακοί, Δημοσιογράφοι συναντήθηκαν με σκοπό να επιμορφωθούν στα ζητήματα του χειρισμού των ειδήσεων μέσα από το πρίσμα της ευαισθησίας και της ουδετερότητας για μια σειρά από ζητήματα αλλά και να οριοθετήσουν τον τρόπο που αυτή η γνώση θα μεταφέρεται στις επιμέρους χώρες.

Παρουσίαση του Ελληνικού Ζητήματος και του Μειονοτικού της Θράκης

MEDIA4 8Το ζήτημα του Φασισμού στην Ελλάδα και του τρόπου χειρισμού του αλλά και το θετικό παράδειγμα της ειρηνικής συμβίωσης στη Θράκη ήταν το δημοσιογραφικό αντικείμενο  που επιλέχθηκε από τους εκπαιδευτές και παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες από την ελληνική πλευρά  καθώς η μετανάστευση, οι μειονότητες και ο φασισμός, που εξηγείται απο την κρίση, είναι τα ζητήματα που κυριαρχούν για τους Ευρωπαίους Δημοσιογράφους.

Η πρωτοβουλία συνεχίζει με την έρευνα και την ανάδειξη θετικών και αρνητικών ζητημάτων καθώς και με την ενσωμάτωση των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στο δημοσιογραφικό κόσμο. Η περιοχή της Θράκης και της Ξάνθης, ειδικότερα, θα αποτελέσει πεδίο έρευνας για αρκετούς δημοσιογράφους από την Ευρώπη που αρχίζουν να ασχολούνται με το ζήτημα ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για το BBC καθώς το στέλεχος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Βρεττανίας και Nick Nigent εξέφρασε το ενδιαφέρον τους αγγλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το παράδειγμα της περιοχής.

Ικανοποίηση από συντελεστές και συμμετέχοντες

NERINGAΑναφερόμενη στη διοργάνωση και την πρωτοβουλία Media4Change, η Νερίγκα Νιουρτζικονύτε από το Εθνικό Ινστιτούτο της Λιθουανίας, σημείωσε πως από την περιοχή Αnupriskes, έξω από το Βίλνιους, ξεκίνησε ένα κίνημα για τη δημοσιογραφία που θέλει να αλλάξει τα πράγματα με πολύ ισχυρή θέληση, κάτι που προκύπτει απο το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και την πρόθεση όλων μοιραστούν ιδέες και πρακτικές που θα βελτιώσουν το επίπεδο της δημοσιογραφίας και θα αναδείξουν με νηφαλιότητα τα κοινωνικά προβλήματα.

Η Τζόι Φράνσις, εκπαιδεύτρια από το Λονδίνο, μιλώντας για την πρωτοβουλία, τόνισε ότι η Πολυμορφία ξεκινά καταρχάς μέσα από τους ανθρώπους που συμμετέχουν από διάφορες χώρες με κοινό προσανατολισμό ενώ σημείωσε ότι οι εργασίες της συνάντησης ήταν πρωτοποριακές και ιδιαίτερα ουσιαστικές. Όπως είπε η συνάντηση έδωσε την αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει και ότι ο ορμητικός χαρακτήρας του Media4 Change, θα προχωρήσει τα πράγματα παραπέρα. Τέλος, ο Ραλφ Ντου Λογκ, δημοσιογράφος από την Ολλανδία, ανέφερε ότι οι Δημοσιογράφοι, μέλη του Δικτύου, θα μεταφέρουν στις χώρες τους την οπτική που μοιράζονται και ότι στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν όσοι  πραγματικά θέλουν και μπορούν να γράψουν για τα ευρωπαϊκά ζητήματα με ένα διαφορετικό τρόπο.

Στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια από την εμπειρία του BBC και της Βρεττανικής Εμπειρίας, Ομάδες Εργασίας, βιωματικά εργαστήρια καθώς επίσης νομική διερεύνηση των ζητημάτων και του πλαισίου στην Ευρώπη , όπως επίσης, επαφές με στελέχη μειονοτήτων και ομάδων του πληθυσμού που αποτελούν στόχους ρατσισμού, καταπίεσης ή προκαταλήψεων.

MEDA 4 7

media4 5
media4 1
MEDIA4 8 media4 3   media4 6

media4 2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr